NaslovnicaZDKSportObnovljena dv...

Obnovljena dvorana u Zenici: Gimnastičari dobili prostor za treninge

Svečanim presjecanjem vrpce danas je svečano ozvaničen kraj prve faze rekonstrukcije gimnastičke dvorane, čiju obnovu su započeli članovi Sportskog društva “Winner” iz Zenice, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovo sportsko društvo je prije tri godine formiralo gimnastičku sekciju, čiji su članovi vježbali u sali Prve gimnazije u Zenici, ali čiji uslovi nisu bili dovoljni za održavanje i razvoj te sekcije što je onemogućavalo istovremeno treniranje većeg broja djece.

Članovi SD “Winner” su zajedno sa Gradskom upravom grada Zenica pokrenuli inicijativu za obnovu dvorane, u čiju će rekonstrukciju biti uloženo oko 100.000 KM, a od gradske uprave su na upravljanje dobili ovu dvoranu u narednih 10 godina.

Sanjin Aldobašić, predsjednik Skupštine Sportskog društva “Winner”, rekao je kako su sredstva za obnovu dvorane uglavnom obezbijedili zahvaljujući donatorima.

“Bilo je jako puno posla, od novembra kompletan tim radi, jako puno novaca je trebalo da se prikupi. Dvorana je bila u ruševnom stanju, a danas je to funkcionalan objekat. Prvi dio rekonstrukcije je završen, sanacija podova, grijanja, krova i zidova su završeni. U drugoj fazi idemo u sanaciju ostalih dijelova i instalacija nove gimnastičke opreme koja treba da stigne kao donacija iz Holandije. Puno posla je pred nama, ne radimo ništa polovično jer želimo da napravimo reprezentativan objekat, a u tome ćemo i uspjeti. Ipak, treba nam još jako puno vremena i finansijskih sredstava. Većinu sredstava smo obezbijedili sami, zahvaljujući donatorima, napravljen je biznis plan i mi se držimo toga. Ova dvorana će biti u funkciji i za druge i nadam se da ćemo je držati na visokom nivou”, rekao je Aldobašić.

Gimnastički klub u Zenici prestao je s postojanjem prije više od 25 godina. Aldobašić je naglasio kako nije postojao interes da se to obnovi.

“Samim time što nije bilo gimnastike, a ona kao bazični sport treba da postoji, da sva djeca prođu kroz gimnastiku, i da se uključuju u ostale sportove ili ostanu u gimnastici. Nije je bilo jer niko nije pokazivao interes, jer je potrebno dosta novca, a to ne može svako. Mi nismo htjeli da budemo na budžetu i molimo nekog, mi se sami zalažemo za sebe, a u svom klubu imamo 120 djece u gimanstičkoj sekciji za koju nismo imali adekvatan prostor i iz toga se rodila ova ideja. Sada ćemo da se širimo, pravimo grupe, takmičenja i da se takmičimo i u BiH i u regionu”, rekao je Aldobašić.

Zenička dvorana “Papirna”, ili dvorana “Partizana” kako su je mnogi zvali ima i sentimentalnu vrijednost za građane Zenice.

“Ova dvorana ima dugu tradiciju. Ova dvorana ima i sentimentalnu vrijednost za građane Zenice, a od devedesetih godina ova dvorana nije bila u funkciji. Dvorana je propadala i bila prepuštena sama sebi, a obnovom dvorane ćemo vratiti i duh gimnastike u Zenicu, koja je nekada imala prvake BiH i Jugoslavije i nadam se da ćemo gimnastiku vratiti na stare staze slave”, rekao je Aldobašić.

Sejo Pojskić trenirao je gimnastiku upravo u ovoj dvorani u periodu prije rata.

“Emotivno sam vezan za ovu dvoranu. Ovdje sam sa svojim prijateljima gimnastičarima, ovdje smo proveli mladost i ovo je nama bila druga kuća. Nama je nepojmljivo da ponovo imamo gimnastički klub i da se ova sala ‘Partizana’, kako smo je mi zvali ponovo otvara. Čestitam svima koji su pomogli ovaj projekat jer ovo je nešto što fali Zenici još od prije rata. Gašenjem gimnastičkog kluba prestalo je sve, a djeci će ovo moći omogućiti da napreduju i nađu u nekom drugom sportu, jer gimnastika je bazični sport za sve druge sportove”, rekao je Pojskić i zaželio da ova sala bude puna kao u vremenima prije rata.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović rekao je kako je izuzetno bitna obnova ove dvorane.

“Ne znam koliko vas je ovdje bilo prije tri mjeseca kada je ovo sve crno bilo, prokišnjavalo. Sada  su oni uspjeli da ovo urede da ova djeca mogu ovdje da treniraju i da sklonimo djecu s ulice”, rekao je Kasumović.

Nakon svečanog presijecanja vrpce, čime je označen kraj prve faze obnove ove dvorane, a čemu su prisustvovali brojni sportski radnici, članovi gimnastičke sekcije SD “Winner” pokazali su svoje znanje i vještine.

Anadolija/visoko.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.