FOTO: Obnovljen rad Fudbalskog kluba”Napredak”

1553
alt

Danas je u Radovlju na stadionu “Paljike” održana svečanost obnavljanja rada Fudbalskog kluba “Napredak”, koji je do rata bio jedan od najpoznatijih i najtrofejnijih klubova sa naše opštine. Prisutnima se danas obratio predsjednik Upravnog odbora kluba Kenan Rizvić, koji je rekao:

Pozdravljam Vas u ime udruženja Fudbalski klub „Napredak“ Radovlje, Posebno pozdravljam goste iz javnog i političkog živote ( od kojih baš niko nebi prisutan- njima na čast) i prisutnu djecu čije me prisustvo u ovolikom broju danas ovdje posebno raduje.

Danas smo ovdje da obilježmo obnovu rada Fudbalskog kluba „Napredak“. Osim nekolicini starijih, većini Vas nije poznata činjenica da je FK Napredak osnovan još 1953. godine i da je tokom svog postojanja do 1992. godine, poslije visočke Bosne, bio najorganizovaniji, najtrofejniji i najuspješniji fudbalski klub na području općine Visoko. Ovaj klub nije imao lokalni predznak i za njega su osim fudbalera iz Radovlja igrali mnogi fudbaleri iz Liješeve, Hlapčevića, Moštra, a kao pojačanje igrali su i fudbaleri sa drugih općina.Ovdje su sa nulom pobjeđivani prošli i današnji premijerligaši i na utakmicama se često broj gledalaca mjerio u hiljadama. Ovaj klub je osim uspjeha na sportskom planu imao i svoj fudbalski stadion, a uz stadio se nalazila i zgrada pvršine 316 m2.

Rat je donio neke nove vrijednosti i potrebe i mi smo zbog tadašnjeg javnog interesa ostali bez kluba, stadiona i zgrade koji su uništeni. Osim što su  nam uništili stadion i srušili prostorije, voljom samo jednog nečovjeka, izbrisani smo kao vlasnici naše imovine, a zemljište na kome su se nalazili stadion i zgrada dato je drugima.

Osim što su nam uništili stadion i sportski objekat, NAŠI a ne NJIHOVI, podvlačim ovo NAŠI, potrudili su se da nas izbrišu iz katastarskih knjiga kao vlasnike. Često čujemo da su Zetra i Željina Grbavica simboli destruktivnog odnosa prema sportu, ubijeđen sam da je ono što je učinjeno prema FK Napredak, našem stadionu i našim sportskim i kulturnim prostorijama višestruko gore, ali je nepoznato javnosti.

Naši djedovi i očevi su ovdje bosonogi i svojim rukama krčili šumu i napravili stadion i izidali zgradu. Zbog njihovog truda i budućnosti naše djece Mi moramo ispraviti učinjenu nam nepravdu. Upravni odbor udruženja aktivno radi na tome da stvar vrati na svoje mjesto i u tome nam treba Vaša podrška. Trenutno nam najviše možete pomoći Vašim učlanjenjem u klub i plaćanjem članarine koju smo prilagodili za sve kategorije. Znamo da je finansijska situacija teška, ali bez novca klub ne može pstojati i nemojte dopustiti da za našu stvar tražimo novac od drugih, između ostalog je rekao u svom obraćanju predsjednik Kluba g-din Kenan Rizvić a potom pozvao prisutne da se minutom šutnje ili učenjem Fatihe sjetimo svih članova kluba koji su napustili ovaj svijet. Podsjetimo se da je prvi fudbaler, u periodu 1992-2012.  koji je napustio ovaj svijet pokojni Mike Bajić, a posljednji nedavno tragično preminuli rahmetli Enver Alibegović.

U svakom slučaju počelo je i bit će ponovo lijepih dešavanja i utakmica na Paljikama, a sudeći prema izjavama ljudi iz UO uskoro bi se trebalo pristupiti i izgradnji sportskog terena.

(Senad Goralija)

{joomplucat:734 limit=10|columns=4}

Komentari

komentara