Objavljena velika prognoza za ostatak zime

Objavljena velika prognoza za ostatak zime, evo kakvo nas vrijeme čeka na početku 2020.godine

Decembar, prvi mjesec zime, bliži se kraju te nam ostaju još dva puna zimska mjeseca.

Meteoservis Severe Weather Europe objavio je prognozu za preostale mjesece zime, koja se bazira na najnovijim dugoročnim modelima prognoze. 

Podsjećaju kako je prosinac do sada imao zanimljivo vrijeme. Sjeverni Atlantik, sjever Evrope kao i Kanada su bili pod niskim tlakom što je dovelo do viših temperatura od prosjeka diljem Euroazije i u kontinentalnom SAD-u. 

Ipak, za dijelove Kanade i sjeverne dijelove SAD-a bilo je i hladnijih dana.

Do kraja decembra ostalo nam je manje od sedam dana, a to vrijeme će, piše Severe Weather Europe, biti dinamično. 

Naime, visoki tlak zraka i polarni vrtlog će donijeti niske temperature Aljasci dok će Evropa i dalje ostati toplija od prosjeka. 

Tek će dio hladnog zraka prijeći preko središnjih i jugoistočnih dijelova Evrope. 

Podsjećaju i kako je posljednji ECMWF-ov dugoročni model za decembar bio prilično tačan te kako je točno predvidio uzorak tlaka i visoke temperature. 

Kada se radi o modelima za prva dva mjeseca 2020. valja napomenuti kako se vidi razlika u odnosu na decembar. Očekuje se hladnije vrijeme u Kanadi i SAD-u  posebno na istočnoj obali. 

To će pak uvjetovati niži val na sjeveru Atlantika što će pak Evropi donijeti blažu zimu, što se vidi i na grafu:

Kada se radi o februaru vrijeme će biti slično, bez jače zime za Evropu. 

No to ne znači da zime neće biti, nego da neće biti uslova za velike i dugotrajne periode hladnoće, barem prema trenutnoj prognozi, piše Index.hr

Shodno tome, očekuje se manje snijega diljem Evrope, s iznimkom sjeverne i sjeveroistočne Evrope. Više padavina će biti i na području Alpa. Do toga će doći zbog tlaka zraka koji će zapadnom dijelu kontinenta donijeti blaže temperature ali i više vlage. 

Kada govorimo o modelima prognoza važno je napomenuti da su dva glavna za dugoročne prognoze, ECMWF i UKMO. Kada se usporede, prikazuju jako sličnu prognozu, javlja Severe Weather Europe. 

UKMO pokazuje visok pritisak na Tihom oceanu, toplije vrijeme u Evropi i hladni proboj zraka iz Kanade u SAD