ZanimljivostiObjavljena lista "najjadnijih" zemalja u 2022. godini, BiH visoko na listi

Objavljena lista “najjadnijih” zemalja u 2022. godini, BiH visoko na listi

Steve Hanke, profesor primijenjene ekonomije na Univerzitetu Johns Hopkins, sastavio je listu “najjadnijih” zemalja u 2022. godini.

Rezultati su nivo nezaposlenosti (pomnožen sa dva), inflacije i bankarskih kreditnih stopa minus godišnji procenat promjene realnog BDP-a po glavi stanovnika. Na prvom mjestu Hankeove liste je Zimbabwe, čiji je “indeks bijede” 414.7. Inflacija je navedena kao najveći faktor loše situacije u ovoj zemlji.

Screenshot: nationalreview.com

Screenshot: nationalreview.com

Bosna i Hercegovina zauzela je 18. mjesto s “indeksom bijede” 75.9 zahvaljujući nezaposlenosti. Iza nas su Iran, Ruanda, Bocvana, Madagaskar…

Kada je riječ o drugim zemljama regiona, na 34. mjestu je Crna Gora, na 39. Sjeverna Makedonija, na 54. Srbija, na 97. Albanija, na 98. Hrvatska, a na 118. Slovenija.

Ovdje možete pogledati kompletnu listu, koja sadrži 157 država. Posljednje mjesto zauzela je Švicarska. Njen “indeks bijede” je 8.518.

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE