Objavio senzacionalnu vijest: Lijek protiv koronavirusa imat ćemo za dva do tri mjeseca

SJEDINJENE DRŽAVE

Objavio senzacionalnu vijest: Lijek protiv koronavirusa imat ćemo za dva do tri mjeseca

Stručnjak optimističan i vezano za vakcinu

Frensis Kolins (Francis Collins), prvi čovjek američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, krovne biomedicinske organizacije odgovorne za zdravlje javnosti u SAD-u, objavio je senzacionalnu vijest vezanu za lijek protiv koronavirusa.

– Napredak je veliki. Imamo dva lijeka koja potvrđeno djeluju – remdesivir i deksametazon. Dokazani su tokom kontroliranih nasumičnih testova, što je jedini način da znate da li nešto djeluje. U fazi smo početka kliničkih ispitivanja za neke druge supstance, kao što su antikoagulanti. Znamo da je zgrušavanje krvi propratni problem koronavirusa i bilo bi dobro kada bismo to mogli zaustaviti, rekao je Kolins za “CNN”. 

Najuzbudljivija stvar je korištenje monoklonalnih antitijela koja potiču od ljudi koji su preboljeli Covid-19. Ta antitijela sada mogu biti pretvorena u lijek. 

– Ja sam optimista. Ne mogu reći garantovano, ali mislim da ćemo imati “nešto” za dva do tri mjeseca u smislu efektivnog liječenja, naglasio je Kolins i istakao i optimizam kada se radi o vakcini.

avaz