BiHObilježeno 29 godina od utemeljenja HZHB-a

Obilježeno 29 godina od utemeljenja HZHB-a

Pod pokroviteljstvom organizacije Hrvatska zajednica Herceg-Bosna obilježena je 29, godišnjica utemeljenja samoproglašene Hrvatske republike Herceg-Bosne kao političke, kulturne, gospodarske cjeline Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Tim je povodom danas položeno cvijeće na grob njenog prvog predsjednika Mate Bobana na mjesnom groblju u Grudama, te održane mise zadušnice u brojnim gradovima Bosne i Hercegovine.

HZHB je, poručeno je danas, očuvala Hrvate na ovim prostorima, ali i opstojnost Bosne i Hercegovine, u čije je temelje, nagašeno je, ugrađena Vašingtonskim sporazumom.

Podsjećamo, ratno vodstvo samoproglašene HZHB pred Haškim je tribunalom osuđeno na ukupno 111 godina zatvora. Njihov ratni projekat proglašen je udruženim zločinačkim poduhvatom s Franjom Tuđmanom na čelu, a čiji je cilj bio izdvajaje teritorija s hrvatskim stanovništvom i pripajanja Hrvatskoj.

Taj sistem sastojao se od više zločina: raseljavanja civila, mučenja, silovanja i ubijanja.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE