NaslovnicaLokalne Teme(FOTO) Obilje...

(FOTO) Obilježena godišnjica pogibije komandanta Tufe Buze i saboraca Safeta Subaše i Amira Bajraktarevića

Okupljanjem na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima Visokog, odavanjem počasti i  polaganjem cvijeća   danas je obilježena godišnjica pogibije komandanta Teufika Tufe Buze i njegovih saboraca Safeta Subaše i Amira Bajraktarevića. Nakon okupljanja delegacije su obišle i Spomen obilježje Safeta Subaše, dobitnika najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ u selu Ćifluk, zatim kasarnu „Tufo Buza“ u Visokom, kao i Spomen obilježje komandantu Tufi Buzi i njegovom saborcu Amiru Bajraktareviću na mjestu pogibije Vrela-Krčevine, gdje je održan i čas historije.

– Na današnji dan iskazujemo zahvalnost našem heroju rahmetli Tufi Buza i šaljemo poruke da zaborava nema, niti će ga ikada biti, svjesni da moramo biti jedinstveni i snažni. Ako smo nejedinstveni, onda smo slabi. Onaj ko je slab nepravedan je, ne samo prema sebi, nego i prema susjedima, jer ih može staviti u iskušenje da ga napadnu. Stoga budimo snažni i radi nas i radi njih i radi mira u Bosni i Heercegovini, budimo i mi istinski borci za suverenu i nedjeljivu državu Bosnu i Hercegovinu, kao što je to bio naš rahmetli Tufo Buza. – kazao je u obraćanju gradonačelnik Mirza Ganić, zahvalivši se prisutnima na dolasku na obilježavanje, te istaknuvši kako ćemo uvijek pamtiti doprinos, hrabrost i izuzetnu ljubav prema domovini komandanta Tufe Buze i svih naših heroja.

Nakon obilaska spomen obilježja i mjesta pogibije, delegacije su obišle i mezarja na kojima su ukopani heroji, u Porječanima, Brezi i Šošnjama.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.