Lokalne TemeObilježena godišnjica pogibije komandanta Tufe Buze i saboraca Safeta Subaše i Amira...

Obilježena godišnjica pogibije komandanta Tufe Buze i saboraca Safeta Subaše i Amira Bajraktarevića

Danas je obilježena pogibija komandanta Teufika Tufe Buze i njegovih saboraca Safeta Subaše i Amira Bajraktarevića.
Delegacije Gradske uprave Visoko, Koordinacije boračkih udruženja, kao i veliki broj građana odali su počast na Spomen – obilježju šehidima i poginulim borcima, a nakon toga je upriličen i obilazak mjesta pogibije u Čifluku i na Vrelima, gdje je održan i čas historije za sve prisutne, a na kojem je govorio Mirsad Numanović.
-“Naši heroji. Heroji koje pamtimo i na koje čuvamo sjećanje. Heroji iz kojih crpimo snagu i novim generacijama šaljemo poruke kako se voli domovina. Danas se sjećamo Tufe Buze, Amira Bajraktarevića i Safeta Subaše. Sjećamo se i svih drugih šehida i poginulih boraca, jer su svi oni dali svoje živote da bismo mi danas ovdje u miru mogli živjeti. Borba nije bila uzaludna, pobijedili smo. Pobijedili smo jer smo ostali i opstali na ovim prostorima. Imamo slobodu, radimo, obrazujemo se i pamtimo. Pamtimo sve i pamtit ćemo! Do danas prošli smo različite faze i postali svjesniji da je zaista i poslije rata rat. Neprijatelj ne miruje. Tome svjedočimo svaki dan, agresija na malo drugačiji način. Za razumom obdarene ljude sve je jasno. Zato s ovog mjesta poručujem budimo jedinstveni, budimo jedni uz druge i volimo jedni druge. Nikada nam nije bilo više potrebno jedinstvo nego danas. Siguran sam da bi ovakve poruke poslao i naš Tufo Buza. Neka naši heroji budu naši uzori koje nikada nećemo zaboraviti.” – u svom obraćanju istakao je gradonačelnik Ganić.
Program obilježavanja nastavljen je obilaskom mezara rahmetli Teufika Tufe Buze, Safeta Subaše i Amira Bajraktarevića, dobitnika najviših ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ i „Zlatna policijska značka“, kao i obilaskom porodica heroja.

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE