Obilježena godišnjica pogibije komandanta Tufe Buze i saboraca Amira Bajraktarevića i Safeta Subaše

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima grada Visoko, započelo je obilježavanje 28. godišnjice pogibije komandanta Teufika Tufe Buze i njegovih saboraca Amira Bajraktarevića i Safeta Subaše.

U ime Grada Visoko, cvijeće su položili gradonačelnica Amra Babić i predsjedavajući Gradskog vijeća Bajro Fejzić.

Obilježavanja je nastavljeno polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe u selu Čifluk-Kralupi, mjestu pogibije Safeta Subaše, dobitnika najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“. Ispred Koordinacionog odbora boračkih organizacija i udruženja grada Visokog prisutnim se obratio Kemal Kardaš.

Ispred kasarne „Teufik Tufo Buza“ prisutnim se obratila gradonačelnica Babić i istakla da je ponosna na grad Visoko što se u datumima koji se obilježavaju institucionalno, nalazi i ovaj datum 16. juni – Dan pogibije Tufe Buze i njegovih saboraca.

– Mi često obilježavajući ove značajne datume, zaboravljamo činjenicu da mi ovo ne obilježavamo zbog njih, već zbog nas živih. Da nam bude smjernica, uputa i pravilo kako da živimo život. Ne živi se život samo pojedinačno, život se živi kolektivno. Naši šehidi i poginuli borci primjer su kako se živi kolektivno, kako se pojedinačnim žrtvovanjem života daje dobrobit za zajednicu – kazala je.

Gradonačelnica je istakla da je naša obaveza i trajni zadatak da istrajemo na njihovom putu. Da čuvamo tekovine države Bosne i Hercegovine, ali i da stalno, svaki dan, izgrađujemo i jačamo institucije BiH.

– Period od 1992. do 1995. godine imao je svoje heroje. Mi smo generacija koja zahtjeva herojstvo na drugi način. Naša djeca su nova generacija koja će sigurno znati ponijeti sve što smo im u amanet ostavili i izgraditi Bosnu i Hercegovinu kao modernu, savremenu i evropsku državu. Zadatak svake generacije zapisan je i ostaje. Budimo ponosni što nam je Bog dao privilegiju da na ovaj način stavljamo tragove iza sebe – kazala je.

Gradonačelnica Amra Babić, predsjedavajući Gradskog vijeća Bajro Fejzić, članovi boračkih udruženja i saborci položili su cvijeće ispred kasarne, a obilježavanje je nastavljeno obilaskom mjesta pogibije komandanta Tufe Buze i njegovog saborca Amira Bajraktarevića u mjestu Vrela – Krčevine.

Čas historije održao je kapetan Mulo Purišević, koji je sa prisutnim podijelio emotivne trenutke pogibije komandanta Tufe Buza i Amira Bajraktarevića.

Program obilježavanja završen je obilaskom mezarja poginulih boraca.

Teufik Tufo Buza rođen je 13.5.1950. godine u Malim Trnovcima. Nastanjen je bio u Porječanima sve do svoje pogibije u rejonu Krčevine, kota 679 (iznad Čekrekčija) Visoko, 16.6.1992. godine. Po zanimanju je bio policajac – komandir jedinice za specijalne namjene Državne bezbjednosti SFRJ u Beogradu, a pripadnik SJB Visoko od 10.4.1992. godine. Nakon njegove pogibije, njegova četa dobija naziv ”Tufina četa”. Posthumno je promovisan u čin pukovnika i odlikovan najvišim ratnim priznanjima ”Zlatni ljiljan” i ”Zlatna policijska značka”.

Amir Bajraktarević rođen je 26.01.1966. godine u Visokom, nastanjen u Brezi. Pripadnik jedinica Armije BiH od 20.04.1992. godine. Poginuo 16.06.1992. godine u mjestu Krčevine – Visoko, kao pripadnik OpŠTO – Tufina četa. Ukopan 18.06.1992. godine na mezarju u Brezi. Posthumno je dobitnik priznanja “Zlatna policijska značka”.

Safet Subaša rođen je 05.07.1966. godine u Šošnjama – Visoko, gdje je i živio. Pripadnik jedinica Armije BiH od 15.05.1992. godine. Poginuo 16.06.1992. godine u rejonu Mandino brdo – Visoko, na dužnosti komandira čete 2. odreda OpŠTO. Proizveden u čin kapetana. Ukopan 19.06.1992. godine na mezarju u Šošnjama – Visoko. Posthumno je dobitnik priznanja “Zlatni ljiljan”.

visoko.gov.ba