Obilježena 29. godišnjica od pogibije Zlatnog ljiljana Gazibera Nedžada

U skladu sa trenutnom higijensko-epidemiološkom situacijom danas je obilježena 29. godišnjica od pogibije Zlatnog ljiljana Gazibera Nedžada. Članovi porodice i Udruženja DNRP-a Visoko obišli su mjesto pogibje i mezarje te uz učenje fatihe odali dužnu počast ovom heroju.

Podsjećamo, 27. aprila 1992. godine prilikom obezbjeđenja transporta naoružanja braniocima opkoljenog Sarajeva, u rejonu sela Zenika, jedinica Patriotske lige (PL) Visoko upala je u neprijateljsku zasjedu.

U direktnom i bliskom vatrenom okršaju sa agresorskim neprijateljskim snagama, pripadnici PL Visoko uspjeli su sačuvati oružje koje su obezbjeđivali, ali je na žalost smrtno stradao Gazibera Nedžad.

Za ispoljenu hrabrost u izvršavanju postavljenih zadataka rahmetli Nedžad Gazibera Pećo posthumno je odlikovan najvećim ratnim priznanjem Zlatni Ljiljan. Na mjestu pogibije postavljena je spomen ploča visočkom heroju.

Svake godine, skoro tri decenije, saborci, Udruženje DNRP-a Visoko i porodica, uz odavanje dužne počasti, obilježavaju godišnjicu pogibije, obilaskom Spomen obilježja i mezarja, naveli su iz visočkog Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja.

Da se ne zaboravi!

UDNRP Visoko