Obilježen Dana osoba s invaliditetom …

OBILJEŽEN DAN OSOBA S INVALIDITETOM U USTANOVI

Povodom Dana osoba s invaliditetom koji se u svijetu obilježava 03.12. u ustanovi je obilježen nizom aktivnosti. 

Dnevni centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama Žepče na platou ispred Doma kulture u Žepču održana je akcija buđenja svijesti građana na prisutnost osoba sa invaliditetom u zajednici, sa nazivom ”Minuta u kozi osoba s ainvaliditetom”. Cilj je bio zamoliti građane da probaju sjesti u invalidska kolica i na taj način iskusiti svakodnevnicu osoba sa invaliditetom bar na jedan trenutak. Kroz razgovor sa prolaznicima pokušavali smo objasniti kako pomoći osobama sa invaliditetom da savladaju probleme sa kojima se svakodnevno susreću, te kako ublažiti posljedice socijalne isključenosti.

Dnevni centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama Visoko, Istureno odjeljenje Zenica je na ovaj dan organizovalo radionice u Muzeju Grada Zenica. Odrasli korisnici Isturenog odjeljenja Zenica su učestovali na radionicama i na ovaj način dali doprinos obilježavanju Dana osoba s invaliditetom.

Dnevni centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama Tešanj je obilježio ovaj dan posjetom UG “Futura” Gračanica gdje su imali prezentaciju Centra i zajedničko druženje s posjetiocima.

Dnevni centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama Visoko je u prostorijama Centra održao radionicu o pravima osoba s invaliditetom , gdje su zajednički izradili panoe i poslali poruku prijateljstva sa jednakim pravima za sve.

Izvor: zastitinas.ba

Javna ustanova Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona