Obilježen Dan šehida u Visokom

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i prigodnim programom na centralnom spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima, u Visokom je danas obilježen Dan šehida, koji se tradicionalno, svake godine obilježava drugog dana Ramazanskog bajrama.

Nakon učenja sure Ašere, uslijedilo je obraćanje gradonačelnice Amre Babić,  glavnog imama MIZ – a Gračanica Senahida ef. Uzunovića i predsjednice UO OPS I PB “Visoko 92” – Amre Tahmaz.

“Naši šehidi i poginuli borci dali su svoje živote za odbranu jedine nam domovine. Naš zadatak je da nastavimo njihovim putevima gdje će jedina i najvažnija stvar biti država Bosna i Hercegovina, opstanak na ovim prostorima, opstanak na održivim ekonomskim principima, zajedno sa svima onima koji BiH smatraju jedinom domovinom. Neka to bude poruka koju nam šalju imena na ovoj ploči, neka to bude poruka zlatnih ljiljana, zlatnih imena i bijelih nišana. Zaboraviti ne smijemo, ko može nek oprosti, ali moramo BiH držati uvijek na prvom mjestu, a one koji su svoje živote ugradili u njene temelje i njihove porodice, poštivati”, izjavila je gradonačelnica Babić u svom govoru.

Program obilježavanja nastavljen je čitanjem najboljih literarnih radova povodom Dana šehida, konkurisanih na Javni poziv Službe za finansije, privredu i društvene djelatnosti, u saradnji sa Organizacijom porodica šehida i poginulih boraca „Visoko ’92 ” na temu: „Sjećanje na šehide”.

Nakon programa održanog na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima,  organizatori i mnogobrojni građani su se uputili u obilazak spomen obilježja i šehidskih mezarja na području Visokog na kojima su proučene sure Jasin i Fatiha.

Press Grada Visoko