Obilježen Dan jedinice “Crni labudovi”

2798

Otkrivanjem spomenika poginulom saborcu Veizu Mujkiću i kapetanu Fahrudinu Mujagiću na Špicastoj stijeni pripadnici “Crnih labudova” obilježili su Dan jedinice. Manifestaciji su, pored najmlađih članova Udruženja “Crni labudovi”, prisustvovale i brojne delegacije, među kojima i porodice poginulih, koje su otkrile spomenik.   Osnivač i ratni komandant ove jedinice Hase Tirić kazao je da su “Crni labudovi” bili sastavljeni od saboraca iz Turske, Francuske, Belgije, Italije, Engleske.

– Ratovali smo zato što nam je to bila dužnost, a ne za neku nagradu nakon rata. Nagrada nam je naša sloboda i sloboda naše jedine domovine. Nažalost, na ovom mjestu izgubili smo dvojicu hrabrih momaka Veizu i Hajrudina, na koje smo danas svi ponosni – istaknuo je Tirić.

Ratnih dešavanja sa Špicaste stijene prisjetio se i komandant Prvog korpusa Armije RBiH Vahid Karavelić.

– Gdje god su se bile bitke, “Labudovi” su učestvovali. Trebamo punim srcem biti ponosni na njih – rekao je Karavelić.

Prema riječima načelnika općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića (SBB), onog trenutka kada su ga predstavnici “Crnih labudova” upoznali s idejom o podizanju spomenika, odlučio je finansijski podržati projekt. – Najmanje što smo mogli učiniti u ovom trenutku jeste podići spomenik ovim hrabrim momcima – kazao je Hadžibajrić.

Komentari

komentara