Obilježen 29. augusta – Dana Grada Visoko

Svečanost obilježavanja 29. augusta – Dana Grada Visoko, danas je započela polaganjem cvijeća na Spomen kosturnicu borcima NOAR- a, na Spomen obilježju šehidima i poginulim borcima in a Trgu žrtava genocida u Srebrenici.

U nastavku programa obilježavanja Dana Grada Visoko, održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Visoko, u Kulturnom centru Altindag-Visoko. Uzimajući u obzir trenutnu epidemiološku situaciju u našoj zemlji, izazvanu pandemijom novog koronavirusa, sadržaje i program prilagođen je uslovima i preporukama Službe civilne zaštite Grada Visoko.

Ovogodišnji dobitnici Povelje Grada Visoko su:

„Povelja Grada Visoko“ u 2020. godini dodijeljena je ELVEDINI MUZAFERIJI, sportašici, trofejnoj skijašici, višestrukoj prvakinji u alpskom skijanju, sportskoj ambasadorici promicanja imena Bosne i Hercegovine i Grada Visoko.

„Povelja Grada Visoko“ u 2020. godini dodijeljena je JAVNOJ USTANOVI ZA PREDŠKOLSKI ODGOJ I OBRAZOVANJE VISOKO, za doprinos u odgojno –obrazovnom radu, iznjedrivši generacije vrijednih, čestitih i uglednih građana koji predstavljaju i afirmišu Grad Visoko u zemlji i inostranstvu.

„Povelja o proglašenju počasnim građaninom Grada Visoko“ u 2020. godini dodijeljena je MUNIRI SUBAŠIĆ, majci Srebrenice, borcu za istinu i pravdu, za životno opredjeljenje u neumornoj borbi na putu dokazivanja ratnog zločina i genocida u Srebrenici, za zalaganje i pomaganje JKP „Gradska groblja“d.o.o Visoko u prikupljanju i identifikaciji posmrtnih ostataka žrtava genocida Srebrenice i zajedničkom radu na prikupljanju materijalne dokazne građe za procesuiranje ratnog zločina pred Haškim tribunalom.

„Povelja Grada za životno djelo“ u 2020. godini dodijeljena je prim. dr. SEADU MEHIČEVIĆU (posthumno) za formiranje i uspješan rad Ratne bolnice u Visokom i doprinos odbrani u periodu agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i Općinu Visoko.

Na kraju sjednice još jednom je upućena čestitka povodom 29. augusta – Dana Grada Visoko.

Press Grada Visoko