Obilježen 29. august – Dan Grada Visokog

Svečana ceremonija  obilježavanja 29. augusta – Dana Grada Visokog počela je jutros svečanim polaganjem cvijeća na Spomen kosturnici borcima NOAR – a i na Spomen obilježju šehidima i poginulim borcima, te na Trgu žrtava genocida u Srebrenici, na kojem su se pridružile i predstavnice Udruženja Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa”.  

U okviru programa obilježavanja Dana Grada Visokog održana je svečana sjednica Gradskog vijeća kojoj su, pored gradonačelnice i Gradskog vijeća, prisustvovali i : Ambasadorica Republike Bugarske Avgustina Cvetkova – Karabaševa, gradonačelnik Zenice gosp. Fuad Kasumović, načelnik Općine Bosanska Krupa gosp. Armin Halitović, načelnik Općine Breza gosp. Munib Zaimović, načelnik Općine Kiseljak gosp. Mladen Mišurić Ramljak, Ministar unutrašnjih poslova ZDK-a Dario Pekić, Komesar policije ZDK Semir Šut, Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Arnel Isak, zatim predstavnici političkih stranaka, predstavnici vjerskih zajednica, te lokalni privrednici, predstavnici javnih preduzeća i ustanova, kao i mnogobrojni građani.

” Jako sam sretna što ste danas ovdje sa nama. Kada obilježavate neke značajne datume, kada slavite rođendan grada, onda pozovete svoje prijatelje, naravno, bude vam drago kada vaši prijatelji dođu i budu tu sa vama da podijele vašu radost. Zato se svima zahvaljujem što ste danas tu sa nama, posebno našim uvaženim gostima iz drugih gradova , naša draga ambasadorica, naše drage “Majke enklave Srebrenice i Žepe” koji ste odvojili vrijeme da zajedno sa nama podijelite ovu veliku radost. Želim da izrazim zahvalnost svima koji su učestvovali u programu, svima onima koji su učinili da danas budemo ponosni građani Grada Visokog. Jednu smo eru završili drugu počinjemo, želimo da našoj omladini predamo obavezu  vođenja ovog grada, ove države naprijed.”

Na svečanoj sjednici obratili su se i Predsjedavajući Gradskog vijeća Bajro Fejzić, prof., zatim Zlatko Perović, viši arhivist Državnog arhiva u Dubrovniku koji je tom prilikom gradonačelnici Amri Babić uručio prigodan poklon. Također prigodan poklon je uručio i Ademir Panjeta predsjednik savjeta Kulturnog društva Bošnjaka “Preporod” iz Dubrovnika.

Tokom sjednice dodijeljena su i javna priznanja, od kojih je “Povelja Grada Visoko” za 2019.godinu pripala g. Feridu Provaliću, majoru, Armije RBiH, dobitniku najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“, za postignute rezultate i značajan doprinos u organizovanju otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu, odbrani Grada Visoko i afirmaciji Grada Visoko.

Kolektivna „Povelja Grada Visoko“ dodijeljena je Rukometnom klubu „BOSNA“ Visoko, za veliki doprinos i predanost razvoju rukometnog sporta, domaće i međunarodno predstavljanje i afirmaciju Grada Visoko.

Javno priznanje „Povelja grada za životno djelo“ za 2019.godinu dodijeljeno je Muli Hodžiću (posthumno), za postignute rezultate i značajan doprinos u razvoju kožarstva, privredni razvoj i afirmaciji Grada Visoko.

Još jedno Javno priznanje “Povelja grada za životno djelo” za 2019.godinu dodijeljeno je Hazimu Imamoviću (posthumno), za postignute rezultate i značajan doprinos u razvoju trgovine i prehrambene industrije, privredni razvoj i afirmaciji Grada Visoko.

Press Grada Visoko