Obilježavanje Međunarodnog dana djeteta u JU Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama ZDK

Generalna skupština UN-a je 20. novembra 1959. godine usvojila „Deklaraciju o pravima djeteta“, a na isti dan 1989. godine „Konvenciju o pravima djeteta“. Od tada, 20. novembar se u svijetu obilježava kao Međunarodni dan djeteta.

FOTO: Obilježavanje Međunarodnog dana djeteta u Dnevnom centru Visoko

Ovim povodom, JU Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama ZDK sa svojim Dnevnim centrom u Visokom organizovala je različite aktivnosti sa jednim ciljem, a to je razbijanje predrasuda među vršnjacima i podsjećanje da sva djeca, bez obzira na različite fizičke i psihičke sposobnosti, moraju imati ista prava.

Zajedno sa učenicima iz tri osnovne škole sa područja općine Visoko, korisnici Dnevnog centra Visoko, su imali priliku da, zajedničkim trudom rade na razbijanju stereotipa i predrasuda. S tim u vezi, organizovana je radionica bojenja kartonski kućica, te su svi učesnici bili podjeljeni u grupe. Nakon toga, organizovana je dječija zabava u kojoj je najviše pažnje privukao klovn i aktivnost face painting-a.

Ovim putem, Dnevni centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama Visoko se želi zahvaliti svima koji su pomogli u realizaciji današnjeg događaja, a posebno Osnovnim školama „Kulin Ban“, „Alija Nametak“ Buci i „Musa Ćazim Ćatić“ Gračanica.

Iako je, za sve nas, osnovna životna misija podređena našoj djeci i njihovoj sreći, makar na današnji dan sjetimo se da postoje djeca koja iziskuju mnogo više pažnje, djeca koja traže mnogo više njege, mnogo više truda. Upravo zbog toga, na današnji dan potrebno je poseban akcenat staviti na ukazivanje potreba djece s teškoćama u razvoju te potencirati socijalnu i društvenu integraciju svih dječaka i djevojčica, ma kakve oni potrebe imali, ma koliki njihovi lični zahtjevi bili.

Sretan Vam Međunarodni dan djeteta uz želju, da u budućnosti, svi zajedno, uložimo više truda za sreću i blagostanje svakog djeteta u našoj Bosni i Hercegovini.

www.zastitinas.ba