Obilježavanje Dana Europe

U četvrtak 09.05.2019.godine, povodom Dana Europe Rejhana Numanović i Omar Memišević, članovi Instituta za napredno političko liderstvo, pripremaju cjelodnevni događaj. Početak obilježavanja ovog značajnog datuma u europskoj historiji počet će od 12:00 sati u Visokom gdje će građanima Visokog biti ukazano na značaj pristupanja BiH EU. Iz Visokog ovi mladi ljudi uputit će se u Brezu kako bi pokušali podići svijest brezanskog građanstva o EU. Za kraj planirana je panel diskusija “Mladi i EU” na Fakultetu političkihnauka u Sarajevu u 18:00 sati gdje će učešće u diskusiji uzeti eminentni stručnjaci iz oblasti euroatlantskih integracija. Događaj se realizuje uz podršku Internacionalnog republikanskog instituta (IRI) u BiH.

Dan Europe se obilježava u cijeloj Europi, u posljednje vrijeme sve intenzivnije i u BiH. Naime, 9. maja 1950. Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske predstavio je svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik. Taj prijedlog, poznatiji kao “Schumanova deklaracija”, smatra se početkom formiranja onoga što je danas poznato kao Europska unija. Pored zastave, himne, Dan Europe predstavlja kedan od simbola EU.

Pozivamo Vas, ukoliko smatrate ovaj događaj interesantnim za Vas, da nas posjetite u četvrtak od 12:00 sati na info pultu koji će biti postavljen ispred Zavičajnog muzeja.

Srdačan pozdrav,

Rejhana Numanović