Obilježavanje 8. aprila Svjetskog dana Roma u Gradskom kinu “Visoko”

Udruženje građana Omladinska romska inicijativa “Budi mi prijatelj” u saradnji sa „World Vision Bosna i Hercegovina“ će u srijedu, 08. aprila 2015. godine upriličiti svojevrsnu manifestaciju povodom Svjetskog dana Roma, sa početkom u 18:00 sati.

Tim povodom je organizovan natječaj iz literarnih radova u četiri osnovne škole sa područja općine Visoko, pobjednici će biti proglašeni na manifestaciji. Također, prilikom ove manifestacije biti će upriličena izložba fotografija sa temom “Položaj romske populacije u Visokom”.

Pored toga što je 8. april ozvaničen kao Svjetski dan Roma, on je i dan odavanja počasti romskim žrtvama Drugog svjetskog rata. Zbog velike diskriminacije, rasizma i progona, Romi iz cijeloga svijeta organizuju Prvi kongres Roma svijeta pod parolom: “STOP RASIZMU, DISKRIMINACIJI I PROGONIMA”. Ovaj kongres održan je 8. aprila 1971. godine u Londonu. U toku ove konferencije pjesma „Đelem, đelem“ proglašena je himnom Roma.

Također, usvojena je na ovom kongresu i zastava Roma, na kojoj je donja polovina zelene boje, gornja plave boje i na sredini točak smeđe boje. Plavom bojom je predstavljeno nebo, kao simbol slobode, bezgraničnog prostranstva i života pod vedrim nebom, bez krova nad glavom. Zelenom bojom je predstavljena trava, put i drum, kao simbol života koji je obilježen stalnim putovanjem, na putu bez granica koji je uvijek „otvoren“ Romima. Crveni točak predstavlja simbol stalnog kretanja i života na točkovima. Pod romskom zastavom nikada nije vođen niti jedan rat.

 

Program manifestacije obilježavanja 8. aprila Svjetskog dana Roma:

18:00-18:15h – Uvodno obraćanje i prezentacija

18:15-18:40h – Prezentovanje literalnih radova učenika

18:40-19:00h – Dodjela nagrada učenicima

19:00-20:00h – Otvaranje izložbe slika i zakuska

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.