Obilježavanje 1. marta – Dana nezavisnosti BiH

Program obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti BiH započeo je svečanim otvaranjem kružnog toka kod naplatnih kućica.

Općinska načelnica mr. sci. Amra Babić, premijer ZDK Miralem Galijašević, ministar za prostorno uređenje, promet, komunikacije i zaštitu okoline ZDK Fahrudin Brkić, direktor Kantonalne direkcije za ceste Refik Zeković, predsjedavajući Općinskog vijeća prof. Bajro Fejzić i mlade sportske nade visočke općine svečano su presjekli vrpce.

Slika 1

Slika 2

Novoizgrađeni kružni tok predstavlja jedan od najznačajnijih realiziranih infrastrukturnih projekata na području naše općine jer znatno utiče na bezbjednost svih učesnika u saobraćaju, a izuzetno je važan i za sve koji u tranzitu prolaze našom općinom, jer radi se o regionalnom pravcu, tako da će normalizovati kompletan saobraćaj na području općine Visoko.

Razvojni karakter također dolazi do izražaja, očekuje se lakši put do pokretanja niza novih investicija, posebno kada govorimo o blizini Poslovne zone Ozrakovići i njenom uvezivanju sa Poslovnom zonom Topuzovo Polje.

Podsjetimo da su radovi na projektu ”Rekonstrukcija klasične raskrsnice u kružnu raskrsnicu na spoju regionalne ceste R443 Visoko – Kiseljak sa priključnom cestom na koridor Vc i ostalim lokalnim cestama na području općine Visoko” ozvaničeni 29. avgusta prošle godine, u okviru programa obilježavanja Dana općine Visoko.

Ukupna vrijednost radova iznosila je 330.065,08 KM sa PDV-om, od čega je projekat finansiran od strane Kantonalne direkcije za ceste iznosom od 270.000 KM, dok je ostatak sredstava potrebnih za realizaciju projekta u iznosu od 60.065,08 KM obezbijeđen iz Budžeta Općine Visoko.

Slika 3

Nakon svečanosti na kružnom toku, uslijedilo je polaganje cvijeća na Spomen kosturnicu borcima NOAR-a, Spomen obilježje šehidima i poginulim borcima i na Trgu žrtava genocida u Srebrenici.

Slika 4

Slika 5

Potom su u Kulturnom centru Altindag-Visoko održane svečana sjednica Općinskog vijeća i Svečana akademija u organizaciji Općine Visoko.

Prigodna obraćanja su upriličili načelnica Amra Babić, predsjedavajući OV-a Bajro Fejzić, a gost predavač je bio prof.dr. Kasim Trnka, na temu: „Osvrt na 1.mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine“.

Slika 6

Slika 7

Slika 8

Istaknuto je da je 1. mart krucijalni dan za Bosnu i Hercegovinu jer su referendumom stvoreni preduvjeti za međunarodno priznanje državnog suvereniteta i političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Naglašen je značaj ovog datuma kao prelomnog historijskog trenutka za savremenu Bosnu i Hercegovinu koji je potvrdio bosanskohercegovačko državno, pravno, političko i društveno trajanje, koje je nepobitna historijska činjenica, naučno i društveno verificirana.

Svi su podsjetili na činjenicu da je tog dana više od 64 posto građana Bosne i Hercegovine potvrdno odgovorilo na referendumsko pitanje “Da li ste za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda?“

Referendumskim izglasavanjem nezavisnosti Bosna i Hercegovina je prvi put nakon 1463. godine povratila i ostvarila svoj puni državni kapacitet, a činom prijema u Ujedinjene Nacije 6. aprila 1992. godine konačno je postala država priznata u cijelom svijetu.

Slika 10

Slika 9

Nakon toga, u JU „Zavičajni muzej“ Visoko upriličeni su izložba fotografija „Život i djelo Alije Izetbegovića“ i promocija knjige „Mislilac i državnik Alija Izetbegović“ autora Fikreta Muslimovića i Selme Cikotića.

Slika 11

Press Općine Visoko