Home BiH Privreda Obezbijeđene užine za oko 1.000 novogradskih osnovaca

Obezbijeđene užine za oko 1.000 novogradskih osnovaca

0
Obezbijeđene užine za oko 1.000 novogradskih osnovaca

Općina Novi Grad Sarajevo i ove godine finansira kupovinu užina za učenike novogradskih osnovnih škola slabijeg materijalnog stanja. Za te namjene iz ovogodišnjeg budžeta izdvojeno je 110.000 konvertibilnih maraka, a užina je osigurana za oko hiljadu novogradskih osnovaca.

Tim povodom, danas je u zgradi Općine potpisan ugovor o nabavci i isporuci užina sa predstavnicima kompanije Sprind d.d. Ugovor su potpisali pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za obrazovanje, kulturu, sport i lokalni integrisani razvoj Elvir Resić i direktor Sarajevske prehrambene industrije Sprind Memnun Trako, a svečanom potpisivanju prisustvovali su i komercijalni direktor Sprinda Milenko Banović i direktori osnovnih škola s područja općine Novi Grad Sarajevo.

Tom prilikom, Resić je kazao da Općina Novi Grad svake godine iz budžeta izdvaja sredstva za nabavku užina za djecu koja su u malo težem materijalnom stanju.

„Više od hiljadu učenika iz svih novogradskih osnovnih škola će dobiti užine. Za dobavljača užina odabrali smo Sprind d.d. koji je zadovoljio sve uslove i kriterije koji su traženi u postupku provođenja procedure javne nabavke. Nadležna općinska služba će pratiti implementaciju ugovora, što znači da ćemo sve učiniti da isporuka užina bude efikasna i na vrijeme i naravno kvalitetna, jer su nam, prije svega, zdravlje djece i njihova pravilna ishrana prioritet“, izjavio je Resić.

Prilikom svečanog potpisivanja ugovora, direktor Trako zahvalio je Općini Novi Grad koja je prepoznala ovu kompaniju kao vodećeg proizvođača hljeba, peciva i polugotovih jela i izabarala je za snabdjevača užinama.

Komercijalni direktor Sprinda Milenko Banović, kazao je da je prednost ove Sarajevske prehrambene industrije u odnosu na druge, to što je dugo godina prepoznatljiva po izuzetno kvalitetnim proizvodima.

Osim toga, kako je istakao Banović, ova kompanija posjeduje ISO 9001:2008 i HACCP standarde kvalitete, što omogućava veću transparentnost i efikasniji nadzor i upravljanje svim proizvodnim procesima. Također, svi proizvodi su pod stalnim nadzorom i strogom kontrolom relevantnih institucija, ustanova i inspekcija.

„Redovna kontrola kvalitete i zdravstvene ispravnosti hrane nam je vrlo važna, naročito kada je u pitanju đačka populacij. S druge strane, sretni smo i zbog činjenice da na ovaj način kod mladih ljudi stvaramo osjećaj pripadnosti domaćoj proizvodnji, tako da od ranog djetinjstva shvate da je prednost u domaćem proizvodu“ rekao je Banović.

Dodao je da će učenicima biti na raspolaganju petnaestak raznovrsnih Sprindovih proizvoda iz slanog i slatkog programa, tako da će djeca svaki dan za užinu imati nešto novo. Obrok je prilagođen uzrastu djece kako po količini, tako i po kaloričnoj vrijednosti i sadržaju obroka.

Komentari

komentara