Obdanište u Prijekom?

NAROD ŽELI OBDANIŠTE, A NE PUSTE LAŽI I OBEĆANJA KOJA SU SE UTOPILA U 120 NESTALIH MILIONANA

Dan općine Visoko, 29.08.2015.godine položen kamen temeljac na lokaciji bivšeg obdaništa u Prijekom, gdje je trebalo da se gradi potpuno novo obdanište kao projekat od izuzetne važnosti za Visoko, na kojem je Amra Babić bazirala izbornu kampanju 2016 godine.

Radovi na izgradnji obdaništa započeli su 05. aprila 2016.godine, a četiri godine nakon toga nije urađeno ništa više od temelja i zidova kao što prilog pokazuje.

Udaljavanje od pravnog sistema i uvođenja sistema samovolje, Amra Babić je uspjela otjerati donatore i učiniti da se projekat zaustavi, a narod da ispašta. Iako nije imala opstrukcije sa viših nivoa vlasti, čak, dobijala je finansijsku potporu koju je kategorički odbijala stavljajući sebe u poziciju žrtve. Sjetimo se nedavnog sporazuma sa Vladom Federacine koji nije “htjela potpisati”, kao da se radilo o vlastitom novcu, a ne o novcu koji ima širi društveni značaj. Riječ je bila o raspodjeli MMF sredstava gradovima i opcinama, te dodjeli sredstava za aplicurane projekte kod Vlade F BiH.

Ovakvim potezom Visoko je dovedeno u situaciju da trenutno staro obdanište ne može zadovoljiti kapacitete i primiti svu djecu kojima je obdanište potrebno, dugo se čeka na prijem i vrlo često samo određeni imaju tu privilegiju, a cijene boravka su previsoke i iznad standarda življenja.

Svim ovim, nagomilanim problemima oko obdaništa, prethodila je jedna sasvim druga igra koja je tada, te 2015.godine, Amri davala krila žrtve!

Tadašnja izvršna vlast, koju je predvodila Amra Babić, okusila se arapskih para u budžetu, pa su apetiti za “bržim punjenjem budžeta” postajali sve veći i veći. Tadašnji vijećnici pozicije iz medija su saznali da se u Prijekom gradi novo obdanište, a da se staro na Barama prodaje za 1 milion KM. Automatski se budžet povećao za 1 milion KM, a Amra Babić je počela da maše zastavama “povećanje budžeta”.

Sjednica Vijeća, na kojoj se raspravljalo o izgradnji obdaništa u Prijekom, završila je brojnim uvredama i ponižavanju SDA vijećnika koji su tada tražili projekat za obdanište i dodatne informacije kao što su: Ko je taj Abraz koji gradi obdanište? Zašto za isto nema projekta? Zašto su vijećnici za izgradnju saznali iz medija? I još niz operativno-tehničkih pitanja. Izvjestilac po ovoj tački dnevnog reda su bile zbunjene službe, predstavnik Abraza i kolovođa sumnjive gradnje, koja nije ugledala svjetlo dana, Amra Babić.

Ni na jedno pitanje, od Amre Babić, vijećnici nisu dobili odgovor, a odgovore su znali pojedini sa kojima je već tada sklapala većinu i momenat obdaništa uzimala kao jedan od dodatnih aduta da ode iz SDA i sama kroji politiku koja će nas kasnije koštati: lošeg zdravstvenog sistema, katastrofalne kadrovske politike, gašenjem JP RTV Visoko, stvaranje medijskog mraka, sumnjivih javnih nabavki, sumnjivih konkursnih procedura, sumnjivih zapošljavanja, zapošljavanja uže rodbine i pravljenje rodbinskih klanova, isticanje lika i djela Amre Babić kao kult ličnosti, neuvažavanje tuđeg mišljenja i sve silne samovolje jedne žene “žrtve” koju danas imamo.

Nakon što su vijećnici SDA bili suzdržani na glasanju, bivša direktorica obdaništa, Suada Mlaćo, bila je prisilno natjerana da na facebook profilu obdaništa javno objavi i posrami vijećnike koji su bili suzdržani sa rečenicom: Ovo su vijećnici koji su bili suzdržani, bolje rečeno PROTIV izgradnje obdaništa u Prijekom, pa pobrojana imena… Ništa ne bi bilo sporno u tom facebook statusu, da spisak sa vijećnicima, posramljenim, nije bio zalijepljen na vrata obdaništa, nekoliko mjeseci.

Tadašnjoj direktorici se sreća nije osmjehnula, vrlo brzo je Suad Numanagić mimo saznanja direktorice Mlaćo dobio posao ložača, a nedugo poslije toga imenovana je nova V. D. direktorica, a Suada Mlaćo dobila otkaz! Mlaćina više načelnici nije trebala, pa je bila primorana biti na Biru za zapošljavanje. Prljave igre Amre Babić danas se prekrivaju medijskim mrakom koji vlada u Visokom, a veliku ulogu u svemu tome imaju beskičmenjaci od novinara koji su slobodni da napišu, sve što im se kaže.

Prljave igre Amre Babić danas prekriva i rodbina i bliski saradnici u javnom sektoru, a funkcija Gradskog vijeća skoro da ne postoji. Amra je i zakonodavna i izvršna vlast! U modernom društvu, gradonačelnik se pozove na odgovornost, ali pošto mi u Visokom nemamo neovisan javni servis koji bi nas izvijestio o svemu što se dešava oko obdaništa, ne ostaje nam ništa drugo nego ili da mijenjamo društvo ili vlast.

Ban.ba

Ove informacije nećete vidjeti na lokalnoj RTV Visoko, inače Javnom servisu!

https://www.facebook.com/VisockaNarodnaTelevizija/videos/pcb.2274040226074444/2095155660614488/
https://www.facebook.com/VisockaNarodnaTelevizija/videos/pcb.2274040226074444/800466534117416/
https://www.facebook.com/VisockaNarodnaTelevizija/videos/pcb.2274040226074444/365932644782537/