Obavijest o početku obaveznog posjedovanja i korištenja zimske opreme

Obavijest o početku obaveznog posjedovanja i korištenja zimske opreme

 

Ovim putem podsjećamo javnost da je u periodu od 15.11. do 15.04. naredne godine na teritoriji BiH zakonski  obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme, bez obzira na vremenske uslove.

 

Obavezna zimska oprema za motorna vozila, prema Zakonu o osnovima sigurnosti saobraćaja na cestama u Bosni i Hercegovini,  je:

  • za motorna vozila do 8 sjedišta i motorna vozila najveće dozvoljene mase do 3,5t
    1. Pneumatici sa zimskim profilom na svim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm)  ili
    2. Pneumatici sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta

 

  • motorna vozila sa više od 8 sjedišta i  motorna vozila najveće dozvoljene mase preko 3,5t
    1. Pneumatici sa zimskim profilom na pogonskim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm), lanci za snijeg i priručni alat  ili
    2. Pneumatici sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta i priručni alat

 

 

Podsjećamo da, u skladu sa članom 228. Zakona, ako ovlašteno lice zatekne vozilo koje se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kad je zimska oprema obavezna naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i otkloni neispravnost, odnosno da upotrijebi zimsku opremu.

Ako vozač ne postupi po naređenju, ovlašteno lice isključit će vozilo iz saobraćaja i oduzet će potvrdu o registraciji vozila.

 

Pod pojmom „Pneumatici“ podrazumijevaju se pneumatici označeni kao „M+S“, „MS“ ili na drugi odgovarajući način.

Pod pojmom „Zimski uvjeti“ podrazumijeva se da: pada snijeg i zadržava se na kolovozu; ugažen snijeg na kolovozu; kiša ledi na kolovozu; zaleđen kolovoz.

 

 

POLICIJSKA STANICA VISOKO