Nutricionisti preporučuju dan započeti čašom mlake vode s limunom, no šta je najbolje jesti nakon toga? Stručnjaci za prehranu tvrde kako su pronašli najzdraviji doručak na svijetu.
Iako postoje mnoge zdrave opcije za doručak, od smoothieja do sendviča s integralnim pecivom, najbolji izbor su žitarice s komadićima svježeg i sušenog voća. Evo prijedloga za jedan takav obrok:
Sastojci
- 2 jušne kašike pšeničnih klica
- 4 jušne kašike zobenih pahuljica
- 1/4 jabuke
- 3 sušene marelice
- 150 grama malomasnog jogurta
Zašto je ovo najzdraviji doručak?
Pšenične klice i zobene pahuljice opskrbljuju organizam vlaknima i pozitivno utječu na probavu. Zobene pahuljice su super-namirnica jer su izvor kompleksnih ugljikohidrata, a odličan su izbor za one koji paze na liniju jer u 100 g imaju 347 kalorija. Uz ovo, sadrže vitamine, prije svega E i B te minerale selen, cink, kalcij i magnezij. Pšenične klice poznate su kao čuvar našeg srca, snižavaju masti u krvi i dobro utječu na naš vid. Također, izvor su E, B i C vitamina.
Ako već ujutro pojedemo jabuku, opskrbit ćemo organizam vitaminima, tako vitamin C iz ovog čudesnog voća pomaže kod prehlade i virusnih infekcija, a vlakna sprječavaju zatvor i ublažavaju proljev. Jabuku treba samo dobro oprati, ali ne i oguliti jer je njezina kora izuzetno bogata triterpenoidom koji sprječava razmnožavanje stranica raka, a to se osobito odnosi na karcinom jetre, dojke i crijeva.
Sušene marelice čudesan su izvor željeza te vitamina B i C, dok vitamina A u sušenoj marelici ima čak 12 puta više nego u svježoj voćki. I na kraju, malomasni jogurt upotpunit će tvoj obrok proteinima, kalcijem i kalijem.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.