NaslovnicaBiHNSRS usvojila...

NSRS usvojila set zaključaka u vezi s prenosom nadležnosti

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) je na posebnoj sjednici usvojila zaključke u vezi s informacijama o prenosu nadležnosti, a koji se odnose na pravosudne institucije, odbranu i sigurnost, te indirektne poreze.

Zastupnici NSRS usvojili su set zaključaka kojima NSRS povlači ranije date saglasnosti RS-a na uspostavljanje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, prenesene nadležnosti u oblasti odbrane i sigurnosti, te indirektnih poreza.

Vlada RS je zadužena da u roku do šest mjeseci uputi na razmatranje i usvajanje u NSRS zakone i druge propise koji će omogućiti nesmetano funkcionisanje RS. Također je zaključeno da se zakoni i drugi propisi kojima je izvršen prenos nadležnosti sa RS na institucije BiH neće primjenjivati na teritoriji RS od dana stupanja na snagu zakona i drugih propisa iz zaključaka.

Zaključeno je da NSRS povlači saglasnost da se nadležnost iz oblasti indirektnog oporezivanja u okviru sistema poreske politike prenese na Parlamentarnu skupštinu BiH, kako bi se omogućilo razmatranje i usvajanje Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH. Vlada RS je zadužena da u roku do šest mjeseci uputi na razmatranje i usvajanje u NSRS zakon o porezu na dodatnu vrijednost i zakon o akcizama RS.

Zakon o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, Zakon o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, Zakon o Upravi za indirektno oporezivanje, Zakon o postupku indirektnog oporezivanja, Zakon o postupku prinudne naplate indirektnih poreza, Zakon o porezu na dodatu vrijednost i Zakon o akcizama u BiH, kako je zaključeno, neće se primjenjivati na teritoriji RS od dana stupanja na snagu zakona o porezu na dodatu vrijednost u RS i zakona o akcizama RS.

Zaključeno je da NSRS povlači saglasnost o formiranju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, te zadužuje Vladu RS da u roku do šest mjeseci uputi na razmatranje i usvajanje u NSRS zakon o VSTV-u.

Zadužena je Vlada RS da povuče saglasnost na Sporazum o prenosu nadležnosti iz oblasti odbrane na institucije BiH potpisan sa Vladom Federacije BiH i da u roku do šest mjeseci uputi na razmatranje i usvajanje u NSRS zakone iz oblasti odbrane i sigurnosti.

NSRS usvojila je i Deklaraciju o ustavnim principima. Poslanici opozicije ranije su napustili zasjedanje NSRS navodeći da su se na to odlučili zbog načina na koji je predložen ovaj proces, te da sve smatraju farsom i predizbornom kampanjom.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.