NaslovnicaBiHNP Sutjeska, ...

NP Sutjeska, Bileća i Trebinje ugostili bh. medije: Prašuma, najviši planinski vrhovi u BiH, rijeke i jezera za najzahtjevnije ljubitelje prirode

Nacionalni park Sutjeska, Bileća i grad Trebinje bili su domaćini 4. FAM Tripa, edukativnog putovanja za bh. medije u okviru Inicijative Odmori u BiH koju podržava Evropska unija u BiH. Nakon putovanja u bihaćku, tuzlansku i srednjobosansku regiju, bh. mediji imali su priliku upoznati se sa turističkom i gastronomskom ponudom ovih mjesta koja su po mnogo čemu jedinstvena.

Nacionalni park Sutjeska prostire se na 17 500 hektara. Na ovom prostoru nalazi se 17 kristalno čistih rijeka i riječica kao i 10 planinskih vrhova viših od 2000 metara nadmorske visine, a posebno se ističe najviši vrh u BiH, Maglić sa 2386 metara nadmorske visine. NP Sutjeska domaćin je i Perućice, jedne od posljednjih očuvanih prašuma u Evropi koja je po svojoj flori i fauni unikatna, te je dom gigantskog drveća koje prelazi visinu od 50 metara.

U okviru NP Sutjeska nalaze se i planine Maglić, Volujak i Zelengora koje sadrže 9 glečerskih jezera koja su dostupna dužim ili kraćim pješačenjem, kao i vodopad Skakavac. Sam ulaz u park prepoznatljiv je po imponzantnom spomeniku podignutom u čast palim borcima Narodnooslobodilačkog pokreta, a rad Miodraga Živkovića nalazi se u Dolini heroja i podignut je 1971. godine. U njegovoj blizini nalazi se i Spomen soba Bitke na Sutjesci. Kompletan park proživljava svojevrsni preporod pa ga je prošle godine posjetilo čak 100 hiljada ljudi, a posebnu pažnju privlači jedinstveni OK Fest koji se svakog ljeta održava na ovom mjestu.

Ljubazno osoblje NP Sutjeska nas je dočekalo te nam kroz kratke prezentacije objasnilo kakve imaju planove za dalju valorizaciju turističkog proizvoda. Između ostalog, posebno nam je interesantan bio plan za virtuelno prikazivanje Perućice koji je NP Sutjeska krenuo realizirati u okviru EU4Business projekta koji zajednički finansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka“, kazala je predsjednica fondacije Sarajevo Navigator, Nataša Musa.

Putovanje bh. medija nastavljeno u Bileći. Prva destinacija bio je Restoran Jezero koji se nalazi na obali Bilećkog jezera. Domaćin, direktor Turističke organizacije Bileća, Nikola Bajović, objasnio je da se radi o najvećem akumulacionom jezeru na Balkanu koje je posebno interesantno za sve ljubitelje ribarenja. Bilećko jezero obiluje riječnom i jezerskom ribom i ribolovci često znaju uloviti zaista ekstremno velike primjere somova i šarana.

Nakon Bileće ekspedicija se uputila ka Trebinju koje predstavlja tromeđu Osmanskog, Austro-Ugarskog i Mediteranskog utjecaja. Posebno interesantan detalj ovog dijela putovanja je prelazak iz kontinentalno planinske klime u mediteranski ambijent za nepuna 2 sata. Domaćin ovog dijela putovanja bio je direktor Turističke organizacije Trebinje, Marko Radić. U predivnom ambijentu restorana Kolo, Radić je bh. medije upoznao sa svim planovima za dalji turistički razvoj Trebinja i okoline te objasnio kako se Trebinje oduprlo krizi koju je proizvela pandemija i postalo svojevrsni šampion u otporu turističke industrije.

Srce grada predstavlja rijeka Trebišnjica koja vijuga kroz grad, a jedan njen dio je ograđen i preusmjeren u riječni bazen koji je zapravo gradsko kupalište Trebinja. Bh. mediji su ovom prilikom uz pomoć Tour Guides Trebinje obišli i stari grad, trebinjsku pijacu, korzo kao i Muzej Hercegovine sa izuzetnom kolekcijom te hercegovačku Gračanicu gdje leži čuveni trebinjski pjesnik, Jovan Dučić. Predstavnik Kulturnog centra Trebinje, Miljan Vuković, bh. medijima prezentovao je bogatu kulturnu ponudu grada koja uključuje Music&More Summer Festival klasične muzike sa umjetnicima iz cijelog svijeta. Kulturni centar Trebinje ovogodišnji je dobitnik granta programa Kreativna Evropa kao jedini nosilac aktivnosti iz Bosne i Hercegovine.

Evropska unija u velikoj je mjeri doprinijela valoriziranju turističkog proizvoda u Trebinju, ali i stvorila pretpostavke za nadogradnju i razvoj turističkih proizvoda. Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Nj. E. Ambasador Johann Sattler, pridružio se novinarima u razgovoru o potencijalima ove regije, naglašavajući da je potrebno posvetiti pažnju razvoju turizma u cijeloj Bosni i Hercegovini kao jednoj od najpotentnijih grana industrije.

Nakon razgovora sa ambasadorom, bh. mediji su imali priliku ploviti tradicionalnim trebinjskim barkama koje su takođe obnovljene u sklopu projekta prekogranične saradnje između BiH i Crne Gore koji je finansirala Evropska unija, a onda i posjetiti Manastir Tvrdoš koji datira iz 15. stoljeća i u kojem se danas nalazi veoma popularna vinarija iz koje se izdvaja vrhunska žilavka.

Inicijativa „Odmori u BiH“ pokrenuta je sa ciljem da motivira Bosance i Hercegovce da u što većem broju ove godine posjećuju bh. destinacije i da na njima provode svoje odmore. Ovo putovanje bh. medija realizirano je uz podršku Evropske unije. U okviru inicijative pokrenuta je i web platforma na adresi www.odmoriubih.ba, koja promovira turističke potencijale Bosne i Hercegovine i nudi mogućnost kupovine ponuda za odmor u BiH.

ODMORI NAJBOLJE, GDJE JE SRCU NAJLJEPŠE – ODMORI U BiH!

 

Visoko.co.ba/Odmori u BiH

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.