Novo radnio vrijeme tunela Ravne od 1. novembra

NOVO RADNO VRIJEME TUNELA RAVNE OD 1. NOVEMBRA

Od ponedjeljka 1. novembra 2021. dolazi do promjene radnog vremena u tunelima Ravne i na arheološkim sondama Bosanske piramide Sunca. Naime, novo radno radno vrijeme bit će od 9:00 sati do 16:00 sati. Posljednji ulazak u tunele za vođene ture i za meditacije je u 16 sati. Kapija tunela bit će zatvarena u 17 sati.

Riječ je o uobičajenoj promjeni radnog vremena, kao i svake godine, iz dva razloga: prvi, u nedjelju 31. oktobra dolazi do prelaska na zimsko računanje vremena, i drugi, sunce zalazi znatno ranije nego tokom ljetnog perioda te ranije i pada mrak.

Tuneli Ravne i dalje ostaju otvoreni za posjetioce svaki dan, svih sedam dana u sedmici, 365 dana godišnje.

Napominjemo da se posjetiocima koji dolaze na meditaciju nude tri rute:
– Ljekovita meditacijska ruta broj 1 (najkraća)
– Ljekovita meditacijska ruta broj 2
– Ljekovita meditacijska ruta broj 3 (najduža)

Od 1. novemebra neće biti ograničenja za posjetioce na meditacijama koja su važila tokom ljetnog perioda. Oni će moći da posjećuju tunele od 9:00-16:00 sati, ali s preporukom da koriste ljekovite meditacijske rute.

Tim Fondacije ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ trenutno vrši arheološka iskopavanja u tunelima Ravne, nakon što su radili u tunelima Ravne 3 i Ravne 4 u periodu juni-septembar 2021.

Dvije ekipe uposlenika Fondacije i volontera te dva arheologa rade na dva tunelska pravca. U oba su pronađeni novi suhozidovi i raskrsnice i one će biti otvorene za javnost čim se podgrade i spoje u jedan novi kružni tok.

Inače, sezona volontiranja završava sa 31. oktobrom 2021. Nakon toga, jedino će uposlenici Fondacije biti aktivni na arheološkim lokacijama do kraja godine.

Semir Osmanagich