Novi uspjeh visočkog i BH. pijaniste Bartolomeja Stankovića

NOVI USPJEH VISOČKOG I BH. PIJANISTE BARTOLOMEJA STANKOVIĆA

Album “Balkan Madness BH Edition” nominovan za album godine

Album “Balkan Madness BH Edition” u izdanju kuće Nota Bene Records, a koji sadrži djela bh. kompozitora u izvedbi VisočaninaBartolomejaStankovića dobio je još jedno značajno priznanje. Naime, ovaj album je nominovan za najbolje izdanje renomirane web stranice SoloPiano.com u kategoriji “The 2019 SoloPiano.com Album of the Year”, odnosno za album godine u kategoriji klasične muzike. Velika je to stvar i potvrda kvalitetnog rada našeg BartolomejaStankovića, kao i snimatelja PeđeHarta. Treba ponoviti da se na albumu “Balkan Madness BH edition” nalaze odabrana djela za klavir bosanskohercegovačkih kompozitora kao što su: Milan Prebanda, Milan Jeličanin, Vlado Milošević, Vojin Komadina, Josip Magdić, Asim Horozić, DražanKosorić, Armen Škobalj, David Mastikosa i Samir Fejzić, kao i da je album imao promociju u nekoliko gradova BiH i Hrvatske.

Što se tiče samog takmičenja, kako je najavljeno, najbolji albumi po kategorijama biće poznati 25. februara, dok će ukupan pobjednik za najbolji album godine biti proglašen 3. marta 2020. godine.

Bartolomej Stanković je bh. pijanist i docent na Katedri za klavir Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Klavir je započeo učiti 1997. godine u Školi za osnovno muzičko obrazovanje “Avdo Smajlović” u Visokom, u klasi prof. Bahrije Šabanović, a u Sarajevu je 2006. završio Srednju muzičku školu, u klasi prof. AngelineBojović-Pap. Magistrirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2011. godine u klasi prof. em. PaviceGvozdić. Završio je i postdiplomski studij na Steinway Academy u Veroni u klasi pijaniste FedericaGianella. Dobitnik je brojnih nagrada na državnim i internacionalnim takmičenjima, kao i Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu za projekt “Klavir – kroz historiju i građu”, koji je kao koncertna prezentacija predstavljen u nekoliko gradova BiH i Hrvatske.U aprilu, 2013. godine, predstavljao je Bosnu  i Hercegovinu na 27. muzičkom biennalu u Zagrebu. Sarađivao je sa Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Sarajevskom filharmonijom i održao preko 50 solističkih koncerata u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Italiji i Austriji. U martu 2018. godine, izdavačka kuća Nota Bene Records (Zagreb) objavila je njegov prvi nosač zvuka – CD album “Balkan Madness BH edition” s djelima odabranih bh. kompozitora.

(N.K.)