Novi uspjeh bh. pameti: CNC mašina za njemačku autoindustriju

Nakon prve bosanskohercegovačke CNC mašine u Jelah Polju kod Tešnja, napravljen je još jedan pametni uređaj, koji će biti korišćen u njemačkoj auto-industriji.
Ova CNC mašina, odnosno šestoosna glodalica, ujedno je i najveća koja je do sada proizvedena na Balkanu. Najveća vrijednost ovog projekta je ipak to što je u potpunosti plod bosanskohercegovačke pameti, izvijestio je BHRT.

Šestoosna glodalic ima više od milion dijelova koji su, da uspjeh bude još i veći, tokom prethodnih šest mjeseci proizvedeni u našoj zemlji.

– U ovoj mašini su 4 mašine. Imamo nanosnu rampu, dovoznu rampu, odvoznu rampu, glodanje i izlaznu rampu, kaže Muhamed Husaković iz kompanije Prokasa-Fišer, Tešanj.

– Svakih 50 sekundi mora izaći jedan potpuno urađen komad, s tim da je automatsko dostavljanje i izlaz komada, tako da je operater koji radi olakšan posao”, ističe inženjer elektrotehnike Enver Durić.

Vrijednost prve bosanskohercegovačke šestoosne glodalice je gotovo dva miliona maraka. Njeni konstruktori posebno ističu da je ona napravljena za potrebe njemačke autoindustrije, te da i zbog toga ima veliki značaj za privredni i naročito razvoj IT sektora u Bosni i Hercegovini.

– Ovo je pokazatelj da BiH može svojim vlastitim snagama, svojim umijećem, svojim ljudskim resursima može puno uz saradnju i kompletan ambijent, naglašava Hadžib Salkić, ekspert za razvoj informacionih tehnologija.

Veliki značaj ovog projekta je i to što je njegova prezentacija pokrenula i edukativne programe za rad na CNC mašinama.

Budući konstruktori ovako će imati priliku za praktičnu obuku i dobijanje “IT solution” certifikata koji im je neophodan ukoliko žele napredovati, ali i usavršavati svoja znanja u sektoru informacionih tehnologija.

(BHRT)