ZanimljivostiNovi test otkriva ebolu u samo 15 minuta

Novi test otkriva ebolu u samo 15 minuta

Novi test na ebolu koji može dijagnosticirati tu bolest u roku od 15 minuta, jednako je učinkovit kao i standardni testovi, navodi se u novoj studiji objavljenoj u časopisu The Lancet. Test, za koji je potrebna samo kap krvi pacijenta, posebno je koristan zdravstvenim radnicima u udaljenim područjima.

Novi brzi dijagnostički test, pod nazivom ReEBOV, dobio je autorizaciju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Tradicionalni testovi na ebolu tragaju za patogenim genetskim materijalom, što zahtijeva veće uzorke krvi koja se šalje u laboratorij na analizu. Takvi laboratoriji često nisu nadomak područja izbijanja bolesti, a rezultati mogu stići tek za nekoliko sati ili pak nekoliko dana. Stoga zdravstveni radnici i humanitarci hitno trebaju testove koji uvelike skraćuju vrijeme čekanja na rezultate.

„Svaka dodatna odgoda uzrokovana određenim ograničenjima može rezultirati neuspješnim dijagnosticiranjem i liječenjem pacijenata zaraženih ebolom”, rekla je koautorica studije Nira Pollak, ravnateljica dijagnostičkog laboratorija Dječje bolnice u Bostonu. Novi test nadilazi ta ograničenja i vrlo je jednostavan za korištenje. Dok je cijena standardnog testa oko 100 dolara, ReEBOV košta samo 15 dolara.

Nova studija analizirala je tačnost i učinkovitost ReEBOV-a. Test zahtijeva kap krvi iz prsta koja se potom stavlja na posebnu trakicu te pokazuje je li rezultat pozitivan ili negativan na temelju prisutnosti antitijela. Znanstvenici su testirali ReEBOV i standardni laboratorijski test na 106 pacijenata u Sierra Leoneu za koje se sumnjalo da boluju od ebole. Otkrili su da je ReEBOV bio u mogućnosti otkriti svaki slučaj ebole jednako kao i standardni test, ali mnogo brže.

Znanstvenici ističu da oba testa nisu uspjela otkriti iznimno mali broj slučajeva ebole, što dokazuje da niti standardni laboratorijski test koji je dosad uziman kao 100% tačan – to ipak nije. Smatraju da bi se trebala provesti daljnja istraživanja oba testa koja bi pomogla u dijagnosticiranju ove bolesti kod pacijenata koji imaju izrazito niske razine virusa u krvi.

Ebolom, koja se pojavila 2014. godine, zaraženo je 27 443 ljudi u Sierra Leoneu, Gvineji i Liberiji, a od posljedica zaraze tim virusom umrlo je 11 207 ljudi. Iako je stopa zaraze infekcijom pala i epidemija je pod kontrolom, brži dijagnostički test svejedno bi mogao biti presudan za sprečavanje daljnjih, sličnih pojava


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE