Novi saziv Skupštine ZDK do kraja mjeseca, SDA i HDZ u opoziciji

Duvnjak i Begić za Vijesti.ba

Konstituirajuća sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) trebala bi biti održana najdalje do kraja ovog mjeseca.

Za njeno zakazivanje ovlašten je aktuelni predsjedavajući Skupštine ZDK Jasmin Duvnjak (SDA), koji to ipak i dalje ne može uraditi jer nije dobio sve potrebne odluke Centralne izborne komisije (CIK) BiH i prateće obrasce. A čeka se i čuveni CIK-ov pravilnik o raspodjeli mandata u federalnom Domu naroda.

– Iskreno se nadam da ćemo te odluke dobiti poslije vikenda, a onda ću u konsultacijama s relevantnim političkim subjektima, dakle onima koji su dobili mandate, zajednički procijeniti koji je termin najadekvatniji – kazao je Duvnjak u razgovoru za Vijesti.ba.

jasmin-duvnjak-zdk

Jasmin Duvnjak

Iako nije želio prejudicirati, naš sagovornik navodi da bi se konstituirajuća sjednica trebala dogoditi u trećoj trećini novembra, dakle do kraja mjeseca.

Lijevi građanski blok, oko kojeg su se okupili Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Demokratska fronta (DF), Naša stranka, Savez za bolju budućnost (SBB), Nezavisni blok (NB) i Stranka demokratske aktivnosti (A-SDA), jučer je u Zenici dogovorio skupštinsku većinu.

Predsjednik Kantonalnog odbora (KO) SDP-a ZDK Senaid Begić za Vijesti.ba kaže kako bi ovaj blok trebao imati ukupno 21 ruku, dok će s druge strane u opoziciji ostati Stranka demokratske akcije (SDA) sa 11 i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH sa tri mandata.

– Mi smo sada fokusirani na tu prvu konstituirajuću sjednicu, na kojoj će zastupnici prihvatiti mandate i potpisati svečane izjave, a u nastavku i biti formirani klubovi naroda – Srba, Hrvata i Bošnjaka. Nakon toga ti isti klubovi predložit će kandidate za rukovodstvo skupštine – predsjedavajućeg i zamjenike predsjedavajućeg – pojašnjava Begić.

Ukoliko do tada CIK BiH donese odluku o popuni federalnog Doma naroda, Begić poručuje kako bi na konstituirajućoj sjednici trebao biti završen i posao oko izbora Bošnjaka, Hrvata i Srba u federalni Dom naroda.

– Tek kada se sve to završi, onda počinje konkretna priča oko daljnjih koraka koji se odnose na predlaganje mandatara i raspodjelu pozicija. Ali, za sada o tome ne razmišljamo – kazao je Begić.

senaid-begic

Senaid Begić

Naglašava da je platforma koju su jučer u Zenici potpisale stranke okupljene oko lijevog građanskog bloka uvertira u razradu puno ozbiljnijih dokumenata koji se odnose na zakonske i podzakonske akte, ali i sve drugo vezano za zajedničko djelovanje u mandatnom periodu 2018-2022.

– Svi mi ponosni smo na to što se ni na jednom od 20-ak sastanaka koje smo zajednički održali nismo dotakli raspodjele nijednog jedinog resora, niti bilo čega što je ranije bila praksa da se stranke prvo dogovore – dodaje Begić.

Navodi kako stranke iz pomenutog bloka platformu zajedničkog djelovanja prvenstveno grade na povjerenju.

– Znači, idemo korak po korak, mislimo da je to puno ozbiljniji pristup i iz faze u fazu ustvari gradimo povjerenje jednih prema drugima. Želimo da ponudimo kompetentne, stručne i obrazovane osobe za ozbiljan posao koji nas čeka u vremenima koja dolaze – poručuje Begić.

Na kraju razgovora kratko je prokomentarisao izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića da “nema racionalnog razloga da se SDA kao pobjednik izbora isključi iz budućih koalicija na bilo kojem nivou”.

– Mi smo i prije potpisivanja ovog sporazuma očekivali da će SDA kao relativni pobjednik izbora ponuditi rješenje za formiranje vlasti i okupiti većinu. Međutim, to što je relativni pobjednik izbora apsolutno joj je nedovoljno da formira većinu koja se bazira na principu “50 posto plus”. Obzirom da to nisu uradili, a vrijeme curi, mi smo ponudili alternativu. Idemo dalje, nemamo vremena za čekanje, jer nas čeka puno posla – zaključuje Begić u razgovoru za Vijesti.ba.

D.K.

(Vijesti.ba)