PreporukaNovi režiser Indiane Jonesa dao sve od sebe da isporuči najbolju verziju...

Novi režiser Indiane Jonesa dao sve od sebe da isporuči najbolju verziju filma

Nije lak podvig preuzeti na sebe režiju legendarne sage o Indiana Jonesu, ali novi režiser James Mangold kaže da je želio isporučiti “najbolju verziju” onoga što je njegov heroj iz djetinjstva Steven Spielberg uradio s četiri prethodna filma.

Mangold je preuzeo uzde od Spielberga i isporučio peti film u franšizi s filmom “Indiana Jones i brojčanik sudbine”, koji je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu u četvrtak, s Harrisonom Fordom (80) u glavnoj ulozi.

Legendarni režiser Spielberg “bio je moj heroj cijelog života. Prvi film o Indiana Jonesu gledao sam kada sam imao 17 godina. Teško je slijediti takvog velikana, ali to je bila i velika lična prilika”, rekao je Mangold za AFP u intervjuu.

Režiser filmova “Girl, Interrupted”, “Walk the Line” i “Logan”, Mangold je rekao da je finalna verzija “moja najbolja verzija Stevena, ja na neki način oponašam svog mentora i pokušavam da ispričam priču. Naravno, to je i dalje ja, a ne on.”

U Hollywoodu koji je naizgled zasićen filmovima o superherojima, Mangold je rekao da tradicionalni akcioni filmovi i dalje imaju svoje mjesto.

– Mislim da možda nije u modi, ali mislim da je to osvježavajuće za ljude u vrijeme kada sve mora biti tako brzo da ne dozvoljava čak ni likovima ili priči da dišu – rekao je Mangold, upozoravajući na opasnost da se novi vizuelni efekti “previše koriste”.

Međutim, “Brojčanik sudbine” također koristi specijalne efekte, a jedna od najupečatljivijih scena snimana je u studiju.

Film počinje flešbekom u trajanju od oko 20 minuta u kojem Forda podmlade za oko 40 godina.

Morate imati puno novca da to uradite. Šminka i rasvjeta su samo donekle efikasni – rekao je Mangold o sve traženijoj tehnici.

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE