Novi razorni zemljotres pogodio Nepal

527

Dvije sedmice nakon razornog zemljotresa u kojem je poginulo više od 8.000 osoba, novi veliki zemljotres pogodio je Nepal. Zemljotres je imao magnitudu 7.4 po Richteru, a epicentar je bio blizu Mount Everesta, kod grada Namche Bazara. Osjetio se sve do Delhija u Indiji i Dhake u Bangladešu. Prema podacima USGS nakon prvog uslijedilo je još pet manjih potresa od kojih je jedan bio jačine 6,3 stepena po Rihteru.

Reutersov reporter javlja da su se zgrade urušile u gradu Chauturi, te da se povrijeđeni hitno prevoze do bolnica. AP javlja da su četiri osobe u Chautri poginule. U određenim dijelovima Nepala zgrade koje su bile oštećene u zemljotresu u aprilu, danas su se srušile, a pokrenuta su i brojna klizišta prilikom čega je povrijeđeno 12 osoba.

Nepalska policija je pozvala ljude da borave na otvorenom, te da se suzdrže od telefoniranja.

Jaka podrhtavanja tla osjetila su se i u Kathmanduu, glavnom gradu Nepala, koji je teško stradao u zadnjem zemljotresu. Epicentar današnjeg bio je 83 km udaljen od toga grada. “Ovaj je stvarno velik”, rekao je Prakash Shilpakar iz Kathmandua za Reuters.

Zemljotres je bio nekih 18,5 km ispod površine tla.

Komentari

komentara