Novi premijer ZDK najvjerovatnije iz SDP-a BiH

Novi premijer Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) najvjerovatnije će biti kadar SDP-a BiH, nagovijestila je u razgovoru za Vijesti.ba dopredsjedavajuća kantonalne Skupštine Sanja Renić (Naša stranka).

“U našim principima bilo je navedeno da mandatara treba da predloži SDP BiH, kao stranka sa najviše zastupničkih mjesta u Skupštini. Stoga pretpstavljam da je SDP BiH taj koji treba da predloži ime mandatara”, kazala je Renić.

Ona je napomenula da konstituirajuća sjednica Skupštine ZDK još nije okončana, iako je izabrano rukovodstvo ovog tijela.

“U dva navrata smo na sjednicama došli do tačke koja se odnosi na izbor delegata u Dom naroda FBiH. Dakle, moraćemo imati još jedan nastavak kako bismo završili ovu tačku, ali se čeka odluka CIK-a BiH o načinu popune federalnog Doma naroda”, kazala je naša sagovornica.

Ona je najavila da će u četvrtak biti održan sastanak stranaka koje u ZDK čine Bh. blok i da će na njemu biti riječi o predstojećim koracima.

“Do sada nismo razgovarali o imenima premijera, niti smo ulazili u detaljne rasprave o podjeli resora. Čekamo odluku CIK-a BiH kako bismo mogli okončati konstituirajuću sjednicu i predložiti delegate”, navela je Renić.


(Vijesti.ba)