NaslovnicaBiHNovi apel vla...

Novi apel vlastima: Kontrolišite trgovce, građani žive sve gore!

Konstantna poskupljenja osnovnih životnih namirnica i ostalih proizvoda, koja ne prate rast plata i penzija, uz nekontrolisano dizanje marži trgovaca – muče brojne građane BiH. Iz Udruženja za zaštitu potrošača Brčko distrikta BiH uputili su apel vlastima da pojačaju kontrole i pomognu ugroženim kategorijama stanovništva.

Nekada veoma popularna i posjećena, Zelena pijaca u Brčkom danas je pusta tokom svih godišnjih doba. Poskupljenja, male plate i penzije te generalno nizak životni standard razlozi su zašto je kupovna moć građana oslabila.

Iz Udruženja za zaštitu potrošača Brčko distrikta BiH uputili su apel vlastima da pojačaju kontrole i pomognu ugroženim kategorijama stanovništva. Najviše ih muči nekontrolisano dizanje marži trgovaca, ali i brojne prevare pri kupovini raznih proizvoda.

„Predlažemo Vladi da upotrijebi svoja zakonska i druga ovlaštenja da pokuša zaustaviti rast cijena kod trgovaca tako što će pojačati inspekcijsku kontrolu kod trgovaca i proizvođača te i angažovati inspekciju u većoj mjeri“, kaže Šukrija Dupčanin, predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača Brčko distrikta BiH.

Izjavu iz Inspektorata Brčko distrikta BiH o kontrolama trgovaca nismo uspjeli dobiti. Distrikt je u maju ove godine usvojio Zakon o regulisanju cijena, koji je u entitetima donesen mnogo ranije, a predstavlja instrument za kontrolu formiranja cijena na tržištu i omogućava novčano kažnjavanje.

Dajana Nikolić volonterka je Udruženja za zaštitu potrošača Brčko distrikta BiH. Ona upozorava kako je danas puno neispravne robe na tržištu – igračke, uređaji…

„Hajdemo naći rješenje – da se sva roba koja je prehrambena umanji sa PDV-om i da taj procenat bude 0. Onda će narod uštedjeti, ako ništa, na svakom artiklu mjesečno 15-20 maraka. Na 15-30 artikala će imati 150-200 maraka. Da mogu kupiti drva, ogrev i zimnicu“, ističe Stojan Novaković, volonter Udruženja za zaštitu potrošača Brčko distrikta BiH.

Vlada Brčko distrikta BiH prije nekoliko dana je usvojila Odluku o ograničavanju marže na naftne derivate kojom se propisuje maksimalna visina marže u apsolutnom iznosu od 6 feninga po litru derivata za preduzeća, poduzetnike, podružnice i druga pravna lica koja obavljaju djelatnost trgovine naftnim derivatima na veliko, dok je za obavljanje djelatnosti trgovine naftnih derivata na malo propisana maksimalna visina marže u apsolutnom iznosu od 25 feninga po litru derivata.

Visoko.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.