Nove table kao uređenje za turske turiste, a za nekoliko desetina hiljada ostalih turista nas nije ni briga

Uređenje grada je pozitivna stvar, ali kad ga uređujemo ne za građane nego da budemo sluge to postaje simptomatično ulizivanje

2473

Tokom jučerašnjeg dana mnogi Visočani svjedočili su postavljanju novih tabli sa nazivima ulica, koje su odavno bile prijeka potreba za naš grad.

Divno je sada vidjeti table na kojima uredno stoje natpisi ulica, iako su i ta obavještenja dosta konfuzna, jer na pojedinim mjestima su bila potrebna i dodatna pojašnjenja na koju ulicu se koji naziv odnosi, pa će se tako posjetioci našeg gradića teško snalaziti u potrazi za određenim sokacima. Ali svakako da je pohvalan i ovaj potez, jer se radi o dugogodišnjoj potrebi i sigurno je da će ovi znakovi malo popraviti sliku jednog posrnulog i oronulog grada.

No, također je simptomatična i pojava uređenja određenih prostora u gradu kako se bliži otvorenje novog Kulturnog centra u Prijekom. Mnogi nezvanični izvori potvrđuju da je otvorenje najavljeno za 20. 5. 2015. godine, dan kada predsjednik republike Turske, Recep Tayyip Erdogan, dolazi u zvaničnu posjetu BiH, te predviđaju da bi se on i drugi visoki turski zvaničnici trebali pojaviti na otvorenju famoznog centra, pa se tako cijeli grad budi i uređuje netom pred otvorenje.
S jedne strane to bi izgledalo kao dobitna kombinacija za naš grad, jer ipak je svako uređenje pohvalno, ali ako pogledamo s druge strane, već 10 godina imamo ogroman priliv turista iz cijelog svijeta, koji dolaze posjetiti piramide i koji su ostavili silan novac u našem gradu i nikada nismo nešto posebno uređivali grad za njih.
Zanimljivo, zar ne? Ulažemo u naše podaništvo, kako bi se sutra mogli hvaliti da su nam bivši okupatori napravili Kulturni centar, koji će samo biti dodatni trošak na leđima poreskih obveznika, umjesto da ulažemo u nešto što je perspektivno, kao što je turizam, što bi nam moglo donijeti dugogodišnju dobrobit i zaradu, i to ne samo gradskoj administraciji nego i svakom građaninu ponaosob.

Komentari

komentara