Nove, sintetičke, droge koje su na desetinu puta jače od kokaina

Pojavile su se nove, sintetičke, droge koje su na desetinu puta jače od kokaina. Riječ je o drogama koje još nisu uvedene u sistem opojnih droga, a čije razorno dejstvo nerijetko vodi u smrt.

Milosav Savković, načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS rekao je danas u Banjaluci da je među njima i „ajs droga“ koja je prije oko sedam dana zaplijenjena u Bijeljini.

Savković je rekao da je riječ o drogama koje razaraju centralni nervni sistem, ali i cjelokupan ljudski organizam. Te droge predstavljaju i društvenu opasnost.

Jedna od tih je i takozvana „ajs droga“. Na naše područje, ali i teritoriju regije, te droge dolaze uglavnom sa istočno-evropskog tržišta. Prema saznanjima MUP-a na domaćem terenu nema laboratorija za proizvodnju ovih opojnih supstanci.

NOVE DROGE TREBA STAVITI NA LISTU

Savković je rekao da su tokom 2015. i 2016. godine identifikovali četiri takve psihoaktivne supstance, nakon čega je institucijama na nivou BiH predloženo da ih stave na liste droge. Važno je staviti te nove supstance na tu listu, jer je to jedini način da se procesuira neko ko prodaje takve droge. Stavljanje novih droga na listu je u nadležnosti Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.

On je podsjetio na podatak da je u toku ove godine u RS realizovano deset akcija pri čemu je razbijeno više kriminalnih grupa, a zaplijenjeno je oko 370 kilograma marihuane, 1,7 kilograma kokaina, 1,2 heroina, 4,5 kilograma hašiša, oko 8.000 tableta ekstazija.

Milan Latinović iz Ministarstva zdravlja RS rekao je da je edukacija važna u prevenciji i suzbijanju droga, naročito među mladima.

„Prošle godine u RS liječeno je 540 ovisnika, među kojima najviše heroinskih zavisnika, starosti oko 35 godina. Mi smo i radili istraživanje sa djecom uzrasta od 15 godina u RS, a došlo se do podataka da je njih 5 do 6 imalo određene kontakte sa opojnim drogama. U tom uzrastu oko 40 posto djece imalo je i konrtakt sa alkoholom. Prema nama problem su sve vrste opojnih supstanci“, rekao je Latinović.

Istakao je da je riječ o jeftinim dogama.

Sanja Stanić, je član Komisije za suzbijanje zloupotrebe droge u Republici Srpskoj i direktorica Udruženja građana “Viktorija rekla je da su nove droge bezbjednosni i javno-zdravstveni problem društva, zbog čega je potrebno da se na njihovu pojavu odgovori institucionalno.

Radionica “Pravna reakcija na pojavu novih psihoaktivnih supstanci” održava se od danas do srijede u Banjaluci u organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova RS i podršku Instrumenta za tehničku podršku i razmjenu informacija Evropske komisije – Tajeks.

Radionici prisustvuju predstavnici svih policijskih agencija iz BiH, kao i stručnjaci iz regiona.

„AJS (ICE) DROGA“

Droga Ajs je u Hrvatsku stigao još 2006. godine i upalio alarme zbog destruktivnog djelovanja i činjenice da se vrlo lako može napraviti i u kući uz pomoć recepata koji se nalaze na internetu. Riječ je o obliku metamfetamina koji na početku daje izuzetno jak osjećaj euforije, snage i pojačava želju za seksualnim odnosom. Njeno prisustvo u Dalmaciji otkriveno je ponovo prošle godine.

Ova vrsta droge prvi put se pojavila na američkom tržištu 1990-ih godina.

Osoba koja ga uzme može ostati budna i hiperaktivna čak do 24 sata, a poznati su slučajevi i do nekoliko dana. Prve posljedice koje se javljaju nagli su gubitak težine i nesanica. Nakon njih dolazi nemogućnost bilo kakvog uživanja i teška depresija. One vode do potpunog otuđenja i nemogućnosti komunikacije.

Slijede agresija i nasilje te teške paranoje. Smrt koja završava ovu priču najčešće je prouzrokovana moždanim udarom ili infarktom. Osobe koje konzumiraju ovu vrstu droge mogu pokazivati simptome psihoze kao što su paranoja, vizuelne i slušne halucinacije i deluzije.

MAJA ISOVIĆ DOBRIJEVIĆ / Buka