NaslovnicaBiHPrivredaNove investic...

Nove investicije u komšijskom Kaknju: Agroproteinka i Bajra ulažu 70 miliona maraka

U protekle dvije godine Općina Kakanj uvela je pogodnosti za investitore, koje je medijski promovirala, izmijenjene su brojne općinske odluke kako bi se ubrzale administrativne procedure, te završila izgradnja Poduzetničke zone Vrtlište.

Počeli su se javljati investitori koje su srdačno dočekali i ponudili im da službenici iz općinske administracije budu dio njihovog tima, u smislu da preuzmu sve poslove pribavljanja odobrenja ne samo u Kaknju nego i u Zenici i Sarajevu, a sve s ciljem da se investitori ne uplaše komplikovanih procedura.

Način razmišljanja

Ovakvo ozračje i pristup doveli su do toga da će u ovom gradu uskoro početi realizacija investicije kompanije Agroproteinka Zagreb ukupne vrijednosti 20 miliona maraka, te investicija kompanije Bajra vrijedna čak 50 miliona KM. Tokom prošle godine u Kaknju je izgrađena fabrika madraca Moj san, u toku je izgradnja fabrike peleta, a u Poduzetničkoj zoni Vrtlište počinje izgradnja nekoliko proizvodnih pogona kao što su Trgošped, Elektrovar, Delta petrol i Beged iz Kaknja i EU-Explosive iz Zenice.

Agroproteinka je registrovala u Kaknju firmu kćerku koja se zove Bioorganika. Oni su u fazi ishodovanja građevinske dokumentacije. Okolinsku saglasnost su dobili. Trenutno je u fazi izrada glavnog projekta. Očekuje se da će do jeseni biti završena građevinska dozvola. Već su krenuli i pripremni radovi. Radi se o fabrici za zbrinjavanje animalnog otpada. Neposredno uz ovu firmu, prepoznavši interes da budu u blizini takve fabrike, zemljište je kupila domaća kompanija Bajra, koja će na 50 dunuma graditi svoje proizvodne pogone. Jedna njemačka firma je u fazi izgradnje fabrike peleta.

– Naš zadatak je bio, ustvari, da pokrenemo Kakanj iz njegovog tradicionalnog razvojnog puta zasnovanog na energetici, na rudniku, na proizvodnji struje, proizvodnji cementa, dakle, nekoliko velikih kompanija koje su, ustvari, oblikovale kompletan poslovno-mentalni sklop jednog Kakanjca. Kakanjac je navikao kad završi školu da traži posla u Rudniku, u Termoelektrani ili Tvornici cementa, a potpuno periferna su bila njegova razmišljanja o pokretanju vlastitog biznisa. Mnoge sredine slične Kaknju ušle su u velike probleme, da ne kažem u kolaps, upravo zbog takvog načina razmišljanja. Sa svojim aktivnostima idemo ka promjeni svijesti Kakanjaca, prvo domaćih investitora, a onda u stvaranje ambijenta, kako se popularno danas kaže, sa vrha države do mjesne zajednice, kazuje nam Nermin Mandra, načelnik Općine Kakanj.

Objašnjava da ambijent nije ono što se samo veže za administrativne procedure, za barijere, za brzinu ishodovanja dozvola, za kojekakve naknade, rente, troškove. Iako je sve to, veli, ugrađeno u ovu priču o pozitivnom poslovnom ambijentu, proširili su to sa pričom o kulturi, umjetnosti, o koncertima, sportskim klubovima. Danas se, tvrdi, u Kaknju mogu pohvaliti da su napravili nov Dom kulture, da su u veoma teškom vremenu napravili Muzej, Likovnu galeriju, da od prošle godine radi Muzička škola, da je krenula sa radom Škola baleta, da imaju premijerligaše u fudbalu, košarci, muškoj i ženskoj odbojci, kuglanju, člana Prve federalne lige u fudbalu… Dakle, imaju izuzetno razvijen i sport.

– Kada se sve to zaokruži, možemo govoriti o pozitivnom ambijentu za razvoj biznisa. Mislim da smo to uspjeli uglavnom idejama, napornim radom, domaćinskim trošenjem sredstava, u stalnom dosluhu sa našim privrednicima i građanima Kaknja, koji nam u svakodnevnoj komunikaciji sugerišu šta je to što bismo mogli i trebali promijeniti, pa smo u tome i uspjeli. Uvijek nam je na raspolaganju bila ogromna podrška Općinskog vijeća, ja bih rekao plebiscitarna. Svi ovi projekte koji su išli u pravcu pravljenja pozitivnog ambijenta prošli su jednoglasno. U harmoničnoj atmosferi, bez nekakvog prepucavanja, bez cjelodnevnih zasjedanja, ekspeditivno su donesene odluke i s radošću mogu konstatovati da smo probudili Kakanj iz  dubokog sna, da smo dobili interes i domaćih, ali i stranih investitora, da u ovom trenutku ima njih nekoliko, vrlo respektabilnih, koji dolaze u Kakanj graditi svoje fabrike, ističe Mandra.

Nema čekanja

Udruženje Centar za podršku biznisu, koji su formirali lokalni poduzetnici, iniciralo je poboljšanje komunikacije među njima samima. Prema Mandrinim riječima, u Općini prihvataju njihove savjete da bi napravili kvalitetnija rješenja. U prostorijama Općine otvorena je kancelarija kojoj se poduzetnici mogu obratiti. Umjesto investitora, općinski službenici preuzimaju brigu stalnog praćenja toka predmeta koji se odnose na registraciju firme kod nadležnih organa, mole za ubrzavanje procedura, daju pravne savjete i upute investitorima, sa investitorima odlaze kod notara, pomažu kod prikupljanja dokumentacije, za investitore prikupljaju potrebne podatke, pronalaze najbolja rješenja kako bi ulagači realizirali svoje ideje, na usluzi su im 24 sata dnevno, vrata Općine Kakanj su za investitore uvijek otvorena, bez potrebe za protokolarnim najavama i nepotrebnim čekanjima na sastanke…

Prema riječima prvog čovjeka Općine Kakanj, onim što su uradili u protekle dvije godine investitori sa kojima imaju kontakte su zadovoljni, ali uvijek ima prostora za nova poboljšanja i nove pogodnosti i olakšice, što znači da je to kontinuirani proces i da na tome rade.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.