Novalić: Vlada FBiH priprema novi paket pomoći privredi

Informacija o realizovanim aktivnostima, planiranim mjerama i određenim makroekonomskim indikatorima, s kojom se Vlada FBiH upoznala na zadnjoj sjednici, pokazuje pozitivne rezultate.

– Kada su u pitanju prihodi od direktnih poreza, oni su u prva tri mjeseca 2021. godine bili za oko 43 miliona KM, odnosno 3,4 posto veći nego za prva tri mjeseca prošle godine. Ovaj podatak je posebno važan kada se ima na umu da su prva tri mjeseca prošle godine bila rekordna za prihode od direktnih poreza – podaci su koje je federalni premijer Fadil Novalić iznio na svom Facebook profilu.

Što se tiče prihoda od indirektnih poreza, u odnosu na prethodni period, kako je naveo, zabilježen je blagi oporavak.

– Nadalje, početkom maja prošle godine, Federacija BiH je imala najmanji broj zaposlenih od izbijanja pandemije, odnosno 507.617. U odnosu na taj period, pa do 31.3.2021. godine, oko 12.000 ljudi se vratilo na posao i broj zaposlenih je na taj dan iznosio 519.401. Samo se u martu broj zaposlenih povećao za 1.422 – precizirao je Novalić.

Prema njegovim riječima, ovo, između ostalog, znači i da su mjere iz Programa ekonomske stabilizacije i oporavka, koje uključuju Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i Uredbu o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede, u kombinaciji s relaksiranjem mjera ograničenja privrednih djelatnosti, donijele očekivane rezultate.

Kako bi nastavila podržavati privredu i zaposlenost, Vlada FBiH će uskoro donijeti set drugih mjera. Prije svega, naglašava premijer, uskoro će biti usvojene izmjene i dopune kreditno-garantnih programa na osnovu kojih funkcioniše Garantni fond, kako bi dodatno bilo olakšano kreditiranje privrednika od strane komercijalnih banaka.

– Planiramo izdvojiti i sredstva za sufinansiranje troškova kamate u iznosu od 15 miliona KM za sve korisnike Garantnog fonda. S ciljem dodatnog poticanja zapošljavanja, preko Zavoda za zapošljavanje će kroz programe plasirati dodatnih 50 miliona KM – najavio je Novalić.

Ističe da će na jednoj od narednih sjednica Vlade biti donesena i odluka o dodatnoj finansijskoj pomoći zdravstvenim institucijama u iznosu od 60 miliona KM.

– Konačno, u pripremi je novi paket pomoći privredi, u vidu nove uredbe, kao i transfer od 230 miliona KM nižim nivoima vlasti, a očekuje se da će dio tih sredstava biti iskorišten kako bi se i sa tih nivoa pružila podrška određenim sektorima privrede. Federalna vlada nastavlja koordinirati aktivnosti s nižim nivoima vlasti, kako bi optimizirala efekte podrške – zaključio je premijer Novalić.(Vijesti.ba)