NaslovnicaBiHNovalić: Prav...

Novalić: Pravoslavni hram u Tuzli je simbol suživota i dobrih odnosa

Premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić danas je posjetio Saborni hram Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli, povodom njegove 140. godišnjice.

Premijer je naglasio da se radi o značajnom jubileju, te da hram nije samo ponos pravoslavnih vjernika u Tuzli i sjeveroistočnoj Bosni, već u cijeloj BiH.

– Ovaj hram jer nacionalni spomenik u BiH. On je naročito ponos svih nas koji smo iz ovog kraja. Nije samo arhitektonski vrijedna građevina, ona ima ogromno duhovno značenje, ima velike poruke. Mi se ponosimo što smo uspjeli očuvati ono što ovaj hram znači, a to je suživot, simbol dobrih odnosa, koje naročito važe za ovaj kraj i Tuzlu – kazao je Novalić.

Novalić je naveo da je ponosan i što je Vlada FBiH izdvojila 100.000 KM za održavanje hrama, te da će i u buduće podupirati sve događaje koji imaju ovo značenje.

– To je bila karakteristika našeg ponašanja vjekovima i vjerujem da će zauvijek biti tako – kazao je Novalić.

Za podršku hramu crkveni velikodostojnici su Novaliću uručili priznanje.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.