Novalić: Do četvrtka ugovor o nabavci vakcina

PRESS VLADE FBIH

Novalić: Do četvrtka ugovor o nabavci vakcina

Cijena ne smije biti veća od 12 miliona KM jer toliko imamo u budžetu, kazao Novalić

Nakon hitne sjednice Vlade FBiH novinarima u Sarajevu obratio se premijer Fadil Novalić.

– Imali smo hitnu sjednicu Vlade, a kako bi hitno reagirali s nabavkom vakcine. Nakon što je postalo jasno da je postalo jasno da preko države nećemo dobiti vakcine pokrenuli smo se i mi. Formirali smo tim za hitnu nabavku vakcina. Predsjednik tima je Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH. U timu su i Sanja Čustović, član, Federalno ministarstvo zdravstva, Vesna Alagić, član, Federalno ministarstvo zdravstva, prof. dr. Mirsad Kacila, član, Odbor za zdravstvo Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, Sanja Škuletić-Malagić, šef kabineta premijera Kantona Sarajevo, član, Kanton Sarajevo, Alma Kadić, pomoćnik ministra za zdravstvenu zaštitu, član, Kanton Sarajevo, prim. mr. med. sci. Blaško dr. Topalović, specijalista epidemiologije, član,Tuzlanski kanton, Zavod za javno zdravstvo i doc. dr. sc. Svjetlana Grgić, dr. med. specijalista infektologije, član, Hercegovačkoneretvanski kanton – kazao je Novalić.

Dodao je da do četvrtka ova grupa treba dostaviti prijedlog ugovora.

– Bit će navedena cijena, proizvođača i količinu koja ne može biti veća od 400.000 vakcina jer ne odustajemo od COVAX-a i programa EU. Cijena ne smije biti veća od 12 miliona KM jer toliko imamo u budžetu. Prije toga smo donijeli odluku o potpisivanju pisma namjere za kompanije koje imaju najviše šansi da nabave – pojasnio je Novalić.

Prema njegovim riječima, kompanije ne mogu pregovarati bez pisma namjere.

– Do četvrtka bi trebao biti potpisan ugovor. Imaju dva dana da obave pregovore. Očekujemo da će ovo biti uspješan posao jer FBiH ne traži velike količine pa se to može dobaviti. Javilo se šest kompanija koje su spremne da idu u nabavku – istakao je Novalić.

Doktor Pehar je ovom prilikom kazao da je doneseno nekoliko zaključaka.

– Formiran je tim za pregovore i oni imaju tešku i odgovornu zadaću. Nastojat ćemo to završiti do četvrtka. Ima niz administrativnih poteškoća. Nadamo se da ćemo stići – kazao je Pehar.

avaz