Home BiH Nova vrsta droge na ulicama Sarajeva: 11 mladih u teškom stanju

Nova vrsta droge na ulicama Sarajeva: 11 mladih u teškom stanju

0
Nova vrsta droge na ulicama Sarajeva: 11 mladih u teškom stanju

Javnost u Bosni i Hercegovini i regionu skoro svakog mjeseca iznova šokiraju vijesti o pojavi potpuno novih, opasnih vrsta opijata, koji veoma brzo postanu popularni među mladima. Ljekari u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo imali su zapanjujuće iskustvo u noći sa srijedu na četvrtak protekle sedmice, kada im je dovezen mlađi pacijent koji je pod utjecajem narkotika imao veoma čudne reakcije. U naredna 24 sata imali su čak šest sličnih slučajeva pa se kod medicinskog osoblja javila opravdana sumnja da se pojavila nova vrsta droge na ulicama Sarajeva. Čudna dešavanja

– Taj dan bio je specifičan. Od šest primljenih pacijenata pod utjecajem narkotika, što je neuobičajeno veliki broj tokom 24 sata, dvije osobe imale su epileptične napade, jake mučnine i teške psihofizičke reakcije. Preostale četiri osobe imale su apstinencijalnu krizu. Svi su se veoma loše osjećali. Tokom vikenda primili smo još šest pacijenata pod utjecajem narkotika, a neki su bili životno ugroženi. Jedna osoba prestala je disati, ali smo je uspjeli reanimirati. Nešto čudno se dešava, ili je neka nova sintetička droga ušla u BiH ili je u pitanju nečista droga – kaže Sena Softić-Taljanović, direktorica Hitne pomoći KS.

Opasne supstance

– Ovo su veoma osjetljive stvari. U Evropi je prošle godine pronađena 81 vrsta nove droge. Ne može se saznati ni tačno porijeklo ni sadržaj. Svakodnevno se u raznim laboratorijima ukrštaju razne opasne supstance i dobivaju se nove vrste droge čija je cijena pristupačna na crnom tržištu – navodi direktorica Zavoda za alkoholizam i druge toksikomanije KS Nermana Mehić-Basara.

Djevojke su agresivnije

Bilsena Šahman, šefica apoteke Hitne pomoći, kazala nam je da ovisnici najčešće traže „tromadone”, „bromazepam” i „bensedin”, koji se daju isključivo na recept.

– Primjetno je da ta opojna sredstva sve više traži mlađa populacija, čak i tinejdžeri. Među njima je veliki broj djevojaka koje su posebno agresivne i često prave incidente kada im farmaceuti ne daju neke od traženih sredstava – istakla je Šahman.

 

Komentari

komentara