Nova TV o mogućoj selidbi migranata u Visoko

Iako je na nedavnom sastanku između premijera FBiH Fadila Novalića i ministra za sigurnost BiH Dragana Mektića nekoliko lokacija ponuđeno za izgradnju novog prihvatnog centra za migrante, konkretnih poteza kao ni razgovora nema. Iako su među pet opcija bile Željava i Bijambare, zasad su u opticaju samo tri lokacije, dvije u Kantonu Sarajevo i jedna u Zeničko-dobojskom kantonu.

Tahir Žustra sa Nove TV posjetio je ova mjesta, među njima i Visoko, i provjerio kakvo je raspoloženje stanovništva u vezi s mogućom selidbom migranata

“Zima je na pragu, migranata je sve više, a umjesto konkretnih poteza vlast i dalje samo nudi prijedloge. Posljednji u nizu za smještaj i transfer migranata jesu kasarne Željava i Bijambare, one u Visokom i Rajlovcu, te mjesto Blažuj nadomak Sarajevo. Iako su prve dvije opcije odmah pale u drugi plan, da bi preostale tri mogle postati nova migrantska stanica lokalno stanovništvo ili nikako ne zna ili to ne prihvata.

Zvaničan zahtjev za provjeru pomenutoh lokacija državno Ministarstvo odbrane još nije dobilo, ali ako zahtjev i dođe iz kabineta ministrice Pendeš poručuju da nikakve transformacije neće dopustiti, jer se objekti, a naročito onaj u Rajlovcu, itekako koriste za potrebe vojske.

Na samoj jugu ZDK-a ovi prijedlozi vlasti podijelili su lokalno stanovništvo. Visočani kažu da ukoliko dođe do transfera migranata iz USK-a u njihov grad da će ovdje biti dočekani sa dobrodošlicom i širom otvorenih ruku jer kako kažu u Visokom ne samo za lokalno stanovništva, nego i za migrante, ima sasvim dovoljno mjesta. Međutim, ne razmišljaju svi ovako.

I dok je u USK-u sve izvjesni zatvaranje tri od pet prihvatnih centara, pitanje gdje će stotine migranata dočekati zimu i dalje ostaje neodgovoreno. Zbog vlasti, nadležnosti i političkih neslaganja.”

Nova BH