Lokalne TemeNova školska godina je pred vratima: U Visokom priprema dva školarca u...

Nova školska godina je pred vratima: U Visokom priprema dva školarca u porodici iziskuje prosječnu plaću

Nastava u osnovnim i srednjim školama u Federaciji Bosne i Hercegovine trebalo bi da počne 1. ili 6. septembra. Kako će se odvijati proces nastave biće poznato kada kantonalni krizni štabovi donesu odluku. Trenutna epidemiološka situacija diktiraće hoće li učenici u klupe ili će nastavu pratiti od kuće.

Kako saznaje portal Visoko.co.ba pitanje organizovanja nastave u školama biti će limitirano brojem oboljelih u ZDK.

“Ovoga momenta ne postoji nikakva prepreka da škole krenu normalno sa radom”, kazao je ranije tokom ove sedmice Adnan Jupić, ministar zdravstva ZDK.

Također, podsjećamo da je iz Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH saopćeno da će, ako se bude tražilo mišljenje i stav Sindikata, podržati vraćanje učenika i nastavnika u školske prostorije.

Naime, prema podacima kojima raspolaže Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH, oko 30 posto nastavnog kadra je vakcinisano. U tome prednjače Tuzlanski i Zeničko-dobojski kanton.

Međutim, ono što je poznato i iz godine u godinu potpuno isto jesu dodatni troškovi koje u augustu ima svaka porodica školarca. Roditelji dva školarca u Federaciji Bosne i Hercegovine u prosjeku moraju izdvojiti jednu prosječnu platu za potrebe školskog pribora, udžbenika, odjeće i obuće.

Naime, mnogobrojne visočke porodice s pripremama za novu školsku godinu počinjuu mnogo ranije, kako bi mogli osigurati sve što je potrebno.

Za kupovinu knjiga, školskog pribora i ostale potrebe što se tiče škole jedna porodica za dvoje djece koje idu u školu otprilike mora izdvojiti oko 500 KM, a za odjeću i obuću i još više, tako da otprilike 800 KM ide i za odjeću i obuću.

Nakon obavljenih priprema za početak školske godine porodici s minimalnim primanjima ne ostaje ništa za plaćanje osnovnih računa.

Iz socijalno ugroženih porodica često dolaze najbolji i najodgovorniji učenici. Zbog toga ekonomska situacija djeci ne smije biti prepreka za obrazovanje i izgradnju bolje budućnosti.

Grad Visoko i firma Prevent ove godine osigurali nove udžbenike za sve prvačiće

Podsjećamo, Grad Visoko je u saradnji s firmom Prevent i uz podršku izdavačke kuće Vrijeme obezbijedio udžbenike za sve učenike upisane u prvi razred osnovnih škola na području Grada Visoko.

Prema podacima kojima raspolažemo, u 6 osnovnih škola na području Grada Visoko upisano je 383 prvačića. Najviše upisanih prvačića ima Osnovna škola Mula Mustafa Bašeskija i to 130, zatim Safvet beg Bašagić 88, Kulin ban 78, Veliko Čajno 39, Buci 28 i Dobrinje 20.

Kompleti knjiga našim dragim prvačićima bit će uručeni početkom školske godine, kada će škole posjetiti gradonačelnik s partnerima projekta.

N. Kavazić / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE