Nova runda sukoba između Preventa i Volkswagena

Sukob između Volkswagena i bivšeg dobavljača Preventa prelazi u sljedeću rundu, izvještava Indikator.ba.

Bosanskohercegovačka grupacija vidi milionske odštetne zahtjeve VW-a kao direktan odgovor na njene vlastite korake protiv giganta iz Wolfsburga u Sjedinjenim Državama – i opravdava svoj pristup rekavši da VW već godinama podstiče industriju protiv toga.

“Postoji popis svih tvrtki pogođenih mogućim akvizicijama iz perspektive VW-a”, rekao je predstavnik Preventa iz Njemačke za German Press Agency. Tvrdi da je automobilska kompanija vršila pritisak na druge tvrtke iza scene, tako da je Prevent bio “aktivno isključen” u postupcima licitiranja za druge dobavljače.

Pokušaj je učinjen da se zadrži mali utjecaj grupacije. Postoje pokazatelji koji to “izričito” pokazuju, rečeno je. Između ostalog, Prevent ima za cilj preuzeti tvrtke bez nasljednika ili tvrtke koje su se našle u poteškoćama kako bi zaradio novac s njima.

Već godinama postoji gorki spor između Volkswagena i Preventa, koji sada kulminira odštetnim zahtjevima u Njemačkoj i Sjedinjenim Državama.

Sukob uglavnom proizlazi iz zamrzavanja isporuka kojim su Preventove tvrtke ES Guss i Car Trim zaustavile trake u nekoliko tvornica VW-a u avgustu 2016. godine i uzrokovale skraćeno radno vrijeme za njihove glavne kupce zbog uskih grla. VW privremeno nije imao pristup važnim dijelovima zupčanika i sjedišta.

“Zamrzavanje isporuke bilo je nelegalno i nezakonito”, otkrio je sada proizvođač automobila. Šteta nastala gubitkom proizvodnje iznosi više od 100 miliona eura. Prevent je naglasio: “Očekujemo da će nam tužba biti uručena u januaru”. Za sada nije dostupna dobavljaču. Ali on je uvjeren da će razmjena udaraca pred sudovima sada dovesti do javnog pojašnjenja: “Sad spor izlazi na vidjelo i VW mora konačno otkriti navodnu štetu”.

Nasuprot tome, Prevent poduzima pravne mjere protiv VW-a. Međutim, u srijedu je kartelski senat Višeg regionalnog suda u Düsseldorfu prvobitno dao znak da smatra da je vanredni raskid ugovora o opskrbi Volksvagena za tvrtku Prevent TWB u Hagenu bio zakonit. Sudac je rekao kako je dobavljač “putem iznuđivanja” nametnuo povećanje cijene za 25 posto. Iskoristio je bespomoćnost VW-a jer je proizvođač automobila ovisio o kontinuiranoj isporuci.

Prema Preventu, sud je još uvijek u procesu formiranja mišljenja. Vjerovatno će uskoro započeti i postupci u Sjedinjenim Državama, gdje je Preventova parnica nedavno potaknula spor. Grupa optužuje proizvođača automobila za kršenje prava tržišnog natjecanja na temelju gore navedenog popisa tvrtki, koji bi trebao služiti za sprečavanje pokušaja preuzimanja. Prema dobavljaču, takvo ponašanje predstavljalo je “građansku zavjeru”.

Prevent traži odštetu od 750 miliona dolara od VW-a.
Jezgro sukoba je nasilni argument oko ugovornih uvjeta. VW je otkazao narudžbu, blokirao se protiv povećanja cijena koje je navodno tražio Prevent i konačno osjetio ciljanu kampanju.

Prevent je, s druge strane, optužio VW da je vršio pritisak na svoje dobavljače kao snažne kupce. Nije bilo pretjeranih zahtjeva za cijenama: “Nismo tražili dodatne cijene, samo smo insistirali da se narudžbe ispoštuju”.

VW je u sporu oko uvjeta prekinuo ugovor s Preventom u proljeće 2018. nakon što su u posao uvedeni alternativni dobavljači. Zbog toga su neke Preventove tvrtke same naišle na poteškoće – rad u srkaćenom radnom vremenu, otpuštanja, štrajkovi i sporovi zbog plana restrukturiranja.

indikator