Nova količina startnih pištolja u Danials-u

Startni pištolji po svom obliku su skoro identični pravim pištoljima, jedino što su im usta cijevi manjeg prečnika i služe za navikavanje lovačkih pasa na pucanj, zvučno označavanje početka određenih sportskih takmičenja npr.trka, ali su veoma popularni za zabavu, npr. za svadbe, proslave i slične svetkovine.

Ovakvi legalno dostupni u maloprodaji startni pištolji, tzv. “replike”, prodaju se punoljetnim osobama uz ličnu (osobnu) kartu i obavezu evidentiranja tj. prijave o kupovinu u nadležnoj policijskoj stanici.

U maloprodaji DANIALS Tešanj-Jelah koja se nalazi u Jelahu su nam rekli da “startni pištolji-replike koristite municiju koja nema zrno i koja proizvodi samo zvučni efekat, uz bezopasno izbacivanje barutnih gasova”. Municija za ovakve pištolje se prodaje posebno i nema nikakvih uslova za kupovinu iste, dakle slobodna je prodaja.

Miralem Bahtić, izvršni direktor DANIALS Tešanj, nam je rekao da se cijena ovakvih pištolja kreću od 140 KM do 200 KM i kupuju se uz ličnu kartu.

– Ovi pištolji-replike se najviše kupuje pred praznike i ljeti kad su kod nas najviše svadbe i popularni su ne samo među mlađom populacijom, nego ih kupuje lica svih uzrasta. Nekada ranije na ovim prostorima su bili popularni tzv. “plašljivci”, tako su se zvali u to vrijeme pištolji na lažne metke-ćorke. Ovo su zapravo novi “plašljivci. Za razliku od pravih pištolja za koje je potrebno imati dozvolu od nadležne policijske stanice, prodaja ovih pištolja ide samo uz ličnu kartu.” – navodi Bahtić.

Ističe da se prodaja ovih pištolja iz godine u godinu povećava. Pištolj dolazi upakovan u plastični kofer i uz njega dolazi i nastavak za ispaljivanje raketica.

Za sve dodatne informacije posjetite fb stranicu kompanije Danial'S.

zosradio.ba