NaslovnicaPreporukaNova knjiga o...

Nova knjiga o Trumpu: Dug od dva miliona dolara pokušao je otplatiti – konjem

Donald Trump jednom je pokušao platiti odvjetnika kojem je dugovao 2 miliona dolara, ispisom na konja. Bizarna scena opisana je u knjizi Davida Enricha iz New York Timesa Servants of the Damned: Giant Law Firms, Donald Trump and the Corruption of Justice, koja će biti objavljena sljedeće sedmice. Guardian je dobio kopiju.

Enrich izvještava da je “kada je vratio sposobnost govora”, odvjetnik kojemu je Trump ponudio pastuha navodno vrijednog 5 miliona dolara “promucao… ‘Ovo nisu 1800-te. Ne možeš mi platiti konjem.’” Brojne su tvrdnje o tome kako Trump odbija platiti pravne i druge račune. U New Yorku su njegovi poslovni i porezni poslovi predmet građanskih i kaznenih istraga.

Trumpovo oklijevanje da plati pravne troškove također se pokazalo u njegovom pokušaju da poništi svoj poraz na izborima 2020., što ga je dodatno dovelo u pravnu opasnost.

U drugoj nadolazećoj knjizi, Giuliani: The Rise and Tragic Fall of America's Mayor, Andrew Kirtzman izvještava da je u januaru 2021. djevojka Rudyja Giulianija od Trumpa tražila 2,5 miliona dolara za pravni rad bivšeg gradonačelnika New Yorka oko pokušaja blokiranja pobjede Joea Bidena i za “braniti vas tokom istrage prevare o Rusiji, a zatim i opoziva”.

Maria Ryan, piše Kirtzman, podnijela je zahtjev u istom pismu u kojem je tražila da Giuliani dobije “opći oprost” i Predsjedničku medalju slobode.

Ryan nije u tome uspjela. New York Times je izvijestio da je Trump savjetnicima rekao da će Giuliani “biti samo ‘isplaćen na dolasku’, što je referenca na opkladu u igri craps u kockarnici koja je u biti plaćanje nakon uspješnog bacanja kocke”.

Enrichova knjiga stavlja poseban fokus na Trumpov odnos s Jones Dayom, divovskom američkom odvjetničkom tvrtkom, i ulogu Donalda McGahna, partnera, u Trumpovoj kampanji 2016., a zatim i u Bijeloj kući.

Nije sve bilo jednostavno „plutanje“. Enrich citira neimenovanog suradnika Jones Daya koji je rekao da je u ranim danima kampanje, nakon sastanka u Trump Toweru s Coreyem Lewandowskim i Alanom Gartenom, bliskim Trumpovim saradnicima, McGahn rekao: “Ovi tipovi su moroni.”

McGahn je, piše Enrich, “osporio citate koji su mu pripisani, posebno riječ ‘moron'”. Međutim, ranije je objavljeno da je Trumpa iza leđa nazivao “King Kongom”.

McGahn je bio Trumpov prvi savjetnik Bijele kuće. Član desničarskog federalističkog društva, radio je s čelnikom republikanaca u Senatu, Mitchom McConnellom, na neviđenom slaganju federalnog pravosuđa s konzervativnim tvrdolinijašima, što je na kraju uključivalo tri izabora vrhovnog suda.

McGahn je podnio ostavku 2018., nakon što je otkriveno da je intenzivno sarađivao s Robertom Muellerom, posebnim tužiteljem koji istražuje rusko uplitanje u izbore i veze između Trumpa i Moskve.

Enrich opisuje Trumpovu “reputaciju po štednji sa svojim odvjetnicima (i bankama, izvođačima i klijentima)”, ali kaže da je u slučaju Jones Daya, “uprkos svim izgledima, Trump plaćao i opet plaćao”.

Za razliku od opisa navodnih “moronskih” primjedbi, Enrichova priča o Trumpu koji pokušava platiti dug konjem ne identificira odvjetnika koji je u to uključen.

Opisujući “odvjetnika u firmi bijelih cipela” koji je radio za Trumpa 1990-ih, Enrich piše: “Račun je iznosio oko 2 miliona dolara, a Trump je odbio platiti. “Nakon nekog vremena, odvjetnik je izgubio strpljenje i pojavio se, nenajavljen, u Trump Toweru. Neko ga je poslao u Trumpov ured. Trump je u početku bio zadovoljan što ga vidi – nije odao nikakav osjećaj sramežljivosti – ali je odvjetnik bio bijesan.

“Nevjerovatno sam razočaran,” prekorio je Trumpa. ‘Nema razloga što nam niste platili.’ “Trump je ispuštao neke zvukove izvinjavanja. Zatim je rekao: ‘Neću ti platiti račun. Dat ću ti nešto vrednije.’ O čemu, zaboga, on priča? – začudio se odvjetnik. ‘Imam pastuha’, nastavio je Trump. ‘Vrijedi 5 miliona dolara.’ Trump je prekopao po ormaru za dokumente i izvukao ono što je rekao da je isprava za konja. Predao ga je odvjetniku.”

Enrich opisuje odvjetnikov zapanjen i ljutit odgovor, u kojem je prijetio tužbom.

Trump je, piše Enrich, “na kraju ispljunuo barem dio onoga što je dugovao”.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/The Guardian

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.