SportNova hapšenja zbog trećeg sponzora OI u Tokiju umješanog u korupciju

Nova hapšenja zbog trećeg sponzora OI u Tokiju umješanog u korupciju

Bivši član upravnog odbora Olimpijskih igara u Tokiju Haruyuki Takahashi je uhapšen treći put zbog korupcije povezane sa trećim sponzorskim ugovorom za to takmičenje.

Prema najnovijim optužbama o sumnjivim isplatama, Takahashi i još jedan zvaničnik primili su 104.000 dolara od kompanije Daiko Advertising iz Osake, saopštilo je Okružno tužilaštvo Tokija.

Uhapšen je jedan zvaničnik te kompanije. Kompanija Daiko se izvinila zbog hapšenja, zbog problema kupcima i dioničarima i obećala je da će sarađivati u istrazi.

Daiko je treća kompanija umješana u skandal u vezi Olimpijskih igara, posle kompanije Aoki koja je pravila odjeću za Igre i velike izdavačke kuće Kadokava. U vezi sa sve tri kompanije bio je bivši član Upravnog odbora Igara 78-godišnji Haruyuki Takahashi, koji je prvi put uhapšen 17. avgusta.

Tužioci su naveli da je Takahashi favorizovao kompanije u poslovima u vezi sa Olimpijskim igrama u zamjenu za mito.

Više od 50 kompanija sponzorisale su Olimpijske igre u Tokiju i špekuliše se da bi se hapšenja mogla nastaviti.

Tokio je prošlog ljeta organizovao Olimpijske igre i Paraolimpijske igre, poslije godinu dana odlaganja zbog pandemije korona virusa.

Na organizaciju Olimpijskih igara potršeno je 13 milijardi dolara, uglavnom javnog novca.

Federalna.ba / Beta.rs / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE