Nova 1439. hidžretska godina 21. septembra

Godine 638. halifa Omer ibni Hattab je odredio hidžru kao početak računanja muslimanske ere. Od tada je hidžretski kalendar sređen i jedinstven. 

Nova 1439. godina muslimanskoga kalendara nastupa 1. muharrema, što je ove godine 21. septembra.

Muslimanski kalendar je lunarni, mjesečev kalendar i godina ovog kalendara je kraća 10 dana od godine sunčevog kalendara.

Ovakav način računanja vremena usvojen je za vrijeme halife Omera, a za početak računanja vremena uzeta je Hidžra – preseljenje Muhameda, neka je mir i spas Božiji na njega, iz Mekke u Medinu.

Hidžra se dogodila 622. godine;  8. rebiu-l-evvela, u ponedjeljak, 20. septembra 622. godine Miladskog kalendara.

Hidžretska nova godina je državni praznik u zemljama kao što su: Bangladeš, Komori, Džibuti, Egipat, Indonezija, Irak, Iran, Jordan, Kuvajt, Libanon, Libija, Malezija, Maldivi, Mauritanija, Maroko, Senegal, Sudan, Tunis, Ujedinjeni Arapski Emirati i Jemen.

Hidžra Muhammeda a.s. iz Mekke u Medinu jedan je od najvažnijih događaja u historiji islama. Ona predstavlja jedan od najznačajnijih datuma u ukupnoj povijesti muslimana, ali i čovječanstva te ga muslimani obilježavaju uz prigodan program, mevludom, edukativnim predavanjima o historijsko-političkom značaju Hidžre. 

visoko.ba