Norvežani na Bosanskoj piramidi SuncaNORVEŽANI NA BIJELOJ BOSANSKOJ PIRAMIDI SUNCA U JANUARU

Zimski mjeseci, kao i sniježne padavine, poseban ugođaj stvore na Bosanskoj piramidi Sunca, najvećoj piramidi na svijetu.

– Naravno, kao i svih prethodnih godina otkako radimo istraživanja, zimski period je dio godine u kojem imamo i najmanji broj gostiju, ali ove godine smo i tokom protekla dva mjeseca imali određeni broj posjeta. Posebno je interesatno ljudima iz svijeta popeti se na sonde Bosanske piramide Sunca koje su prekrivene snijegom, što stvara jedan poseban ugođaj, tako da smo baš nedavno imali jednu zanimljivu grupu iz Norveške, koja je upravo htjela da doživi Bosansku piramidu Sunca u ovom zimskom ambijentu i ugođaju, što smo im i omogućili – priča vodič Fondacije Namik Mejdija.

Manji broj gostiju u odnosu na ostatak godine nije razlog da lokacija Bosanske piramide Sunca ne bude dostupna svim zainteresiranim gostima.

– Naravno, naša vodička služba, kao što je slučaj na lokalitetu Ravne, tako i ovdje na Bosanskoj piramidi Sunca, redovno obavlja sve svoje poslove i tokom zimskih mjeseci, a posla uvijek ima. Očistili smo pristupne puteve, stepenice prema sondama, tako da gosti koji odluče da posjete Bosansku piramidu Sunca, to mogu i da naprave. Gostiju je manje nego inače, ali se mi pripremamo i za naredne sedmice i mjesece, odnosno već se pripremamo za početak nove turističke i arheološke sezone, od koje očekujemo da bude najbolja do sada, s najvećim brojem zadovoljnih gostiju iz cijelog svijeta – pojasnio nam je Namik.