Nogometnom savezu BiH bit će uplaćeno 5,5 miliona eura

Krovna svjetska fudbalska federacija je danas na svojoj zvaničnoj stranici objavila kako će u narednim danima izvršiti avansnu uplatu na račune svih 211 nacionalnih saveza, koji su njeni članovi.

Savezi imaju pravo na šest miliona dolara od FIFA-e, koja će ovaj iznos rasporediti na četverogodišnji ciklus između dva svjetska prvenstva. Ova prva, avansna isplata, iznosit će 500.000 dolara, koje će uskoro dobiti i Nogometni/fudbalski savez Bosne i Hercegovine.

Svrha ove uplate jeste da se pokriju tekući troškovi tokom pandemije korona virusa.

“Ovo je prvi korak dalekosežnog plana finansijske pomoći koji razvijamo kako bismo odgovorili na vanredne situacije u cijeloj fudbalskoj zajednici. Zajedno s našim dioničarima procjenjujemo gubitke i radimo na najprikladnijim i najučinkovitijim načinima da se sprovedu ostale faze ovog plana pomoći”, rekao je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino.

Infantino se posebno zahvalio predsjedavajućem Odbora za razvoj FIFA-e šeiku Salmanu Bin Ebrahimu Al Khalifi i Odboru za finansije, na čelu sa Alejandrom Dominguezom na posvećenosti i hitnom odobravanju mjera.

FIFA će sada isplatiti ratu koja je na račune saveza trebala leći u julu, zajedno sa isplatama koje su dospjele iz prošle godine.


(SCsport)